nummer van 01/05/2015 door

‘Long Tall Sally’ van Little Richard

A-wop-bom-a-loo-mop-a-lomp-bom-bom

Little Richard – Long Tall Sally

Seks! Met rode oortjes leg ik de autobiografie over Little Richard door Charles White weg. Bij het lezen van de biografie over Buddy Holly van Ellis Amburn, mijn favoriete muziekbiografie, kwamen de door drugs gevoede, seksuele escapades van Little Richard al even aan de orde. Buddy Holly’s deelname aan deze orgiën , die in detail wordt beschreven in het boek van White, wordt in het boek van Amburn van tafel geveegd. Door de openheid van Little Richard ga je je afvragen of hij überhaupt wel een reden heeft om te liegen. Hoe dan ook, de beste man heeft het er zelf in ieder geval flink van genomen.

Tutti Frutti

Little Richard scoorde al eerder een hit met ‘Tutti Frutti’. Ook bij dit nummer stond seks centraal. Tegenwoordig hoor je hem “Tutti Frutti, aw rooty” zingen maar de originele tekst zag er zo uit:

Tutti Frutti, good booty
If it don’t fit, don’t force it
You can grease it, make it easy

Hoewel we nu wel wat gewend zijn was het in het Amerika van 1955 uit den boze om een dergelijke tekst op de radio te laten horen. Desondanks werd de gekuiste versie alsnog een grote hit. En van de naam Tutti Frutti werd later nogmaals gebruik gemaakt toen de Duitse televisieomroep RTL Plus haar erotische spelshow deze naam meegaf. Het Nederlandse naaktmodel Monique Sluyter dankt haar carrière aan dit programma.

LittleRichard_GQ_1sep10_getty_b

Aunt Mary

Voor het nummer van de dag kunnen we bij hetzelfde onderwerp blijven. Ook ‘Long Tall Sally’ laat niets aan de verbeelding over. Oom John is een beetje uitgekeken op zijn Mary en zoekt het nu buiten de deur. Het idee had van Little Richard zelf kunnen komen. Het idee kwam echter van een meisje die aan een populaire, lokale dj had gevraagd of Little Richard een nummer kan maken van het verkreukelde papiertje waarop zij de volgende zinnen had geschreven:

Saw Uncle John with Long Tall Sally
They saw Aunt Mary comin’
So they ducked back in the alley.

In eerste instantie had Little Richard geen zin om er iets mee te doen. Maar het meisje en de dj bleven aandringen. Ze had namelijk een zieke tante Mary en met het geld wat ze ervoor zou krijgen, kon ze de ziekenhuiskosten betalen. Uiteindelijk ging Little Richard overstag en aan het werk met de muziek en de tekst. Vooral de muziek was erg belangrijk voor hem. Blanke sterren als Pat Boone oogstten grote successen met de hits van Little Richard en hij was nu van plan om iets te maken wat niet zo makkelijk kon worden gecoverd. Daarom is het nummer sneller en feller dan gebruikelijk was voor die tijd. Boone probeerde het nog wel maar zijn versie is maar slap.

Wieg

Maar door alleen maar in te zoomen op de diep religieuze, sexverslaafde drugs(groot)verbruiker die Little Richard wel degelijk was, doen we de grondlegger van een genre echt tekort. Hij wist als zwarte artiest een voornamelijk blank publiek aan zich te binden en stak zijn, voor de goegemeente afwijkende, seksuele geaardheid niet onder stoelen of banken. En hij stond aan de wieg van de rock ’n roll in een tijd dat zijn generatiegenoten zich nog bezighielden met country en blues. En ach, dat hij het leven vierde met de wildste orgiën. Seks, drugs en rock ’n roll. Toch?

Tags: , , , , ,

-->