nummer van 28/04/2015 door

‘Crash Diet’ van Guns N’ Roses

Het beste nummer dat nooit werd uitgebracht

Guns N' Roses Crash Diet HD

West Arkeen, een naam die elke Guns N’ Roses-fan wel eens is tegengekomen. Als de man aan wie het album Live Era: ’87-’93 werd opgedragen bijvoorbeeld, of tussen de credits van verschillende nummers op Appetite For Destruction en de beide Use Your Illusion-platen. ‘It’s So Easy’, ‘Yesterdays’, Bad Obsession’ en ‘The Garden’ dragen allemaal zijn naam, zowel wat betreft de compositie als sommige gitaarpartijen die je op de albums hoort. Zijn rol was zelfs zo groot dat hij werd gezien als het zesde lid van Guns N’ Roses, maar gek genoeg kreeg hij die lof maar zelden in de pers of bij het grote publiek.

Al ergens in 1985 komt West Arkeen in beeld bij Guns N’ Roses. De klassieke line-up die twee jaar later Appetite For Destruction op zou gaan nemen was net bij elkaar. De duizend mijl naar een optreden in Portland werden in die tijd nog liftend door de band afgelegd, dus de succesdagen lagen nog ver voor hen. Bassist Duff McKagan gaat na terugkomst van het liftavontuur samenwonen met een vriendinnetje en wordt bij het verhuizen geholpen door z’n nieuwe buurman, West Arkeen.

Guns N' Roses, ergens rond 1986.

Guns N’ Roses, ergens rond 1986.

Behalve hulpvaardig blijkt McKagans nieuwe buurman ook nog eens bijzonder muzikaal te zijn. Een waanzinnige gitarist, die een waardevolle sparringpartner zou worden om mee te jammen en bovendien tot nieuwe inzichten leidde. Zijn credit op ‘It’s So Easy’ is bijvoorbeeld grotendeels gebaseerd op het feit dat hij Duff eens uitlegde wat een open E-stemming was. De bassist had nog nooit van alternatieve stemmingen gehoord en deze nieuwe kijk op gitaarspelen vormde zijn inspiratie voor ‘It’s So Easy’.

Net als de jonge honden in Guns N’ Roses was Arkeen ook niet vies van feesten, alcohol en drugs, bij voorkeur in grote hoeveelheden. Hij paste dus perfect binnen de groep en werd al snel een goede vriend van de bandleden. In zijn biografie uit 2007 memoreert Slash zelfs aan hem als de enige echte vriend die de band ooit had en de enige die door de jaren heen steeds betrouwbaar bleek.

Dat West in al die tijd nooit zelf in de spotlight stond was ook vooral een eigen keuze. Hij vertrok in 1981 vanuit San Diego naar Los Angeles om het te gaan maken in de muziekindustrie, maar had niet per se de ambitie om dat in een band te gaan doen. Het werken op de achtergrond en het creatieve proces trokken hem veel meer. Bij Guns N’ Roses schoof hij zo uiteindelijk in de rol van een soort grote broer, aan wie de bandleden hun muzikale ideeën konden spiegelen. Zelfs Axl Rose, toch niet de meest tolerante op artistiek gebied, speelde z’n nummers graag voor aan Arkeen om zijn oordeel te horen.

West Arkeen

Hoe dicht hij op het vuur zat is ook te horen op de Rumbo Tapes, een bootleg met demo-opnames uit 1986. De blauwdruk voor wat later Appetite For Destruction zou worden is al duidelijk aanwezig, maar ook rudimentaire versies van ‘Don’t Cry’, ‘Yesterdays’ en ‘Back Off Bitch’ die op Use Your Illusion I en II terecht zouden komen. ‘Crash Diet’ is er ook op te vinden en een van de beste nummers die Guns N’ Roses nooit uit zou brengen. Natuurlijk, de geluidskwaliteit is niet al te best en qua structuur kan er ook nog wat aan gesleuteld worden. Maar toch, probeer je eens voor te stellen hoe dit geklonken zou hebben met een Use Your Illusion-productie. En waar Arkeen meestal op de achtergrond te vinden is, mag hij hier even helemaal los met een over the top solo van ongeveer anderhalve minuut.

Na jaren van songs schrijven voor anderen, besloot Arkeen in 1995 toch zijn eigen band op te richten. Onder de naam The Outpatience bracht de band een jaar later het debuutalbum Anxious Disease uit, waarop ook alle Guns N’ Roses leden (met uitzondering van Steven Adler) te horen waren. De plaat werd eerst in Japan uitgebracht en de band was op zoek naar een Amerikaans label toen op 30 mei 1997 het noodlot toesloeg. West Arkeen werd dood in zijn appartement gevonden, overleden aan een overdosis.

Anxious Disease (feat. Axl Rose and Slash)

Tags: , , , , ,

-->