nummer van 23/04/2015 door

‘Know Your Product’ van The Saints

I Can Get No Satisfaction

The Saints – Know your product

Afgelopen weekend vierden we Record Store Day. Muziekliefhebbers en platenverzamelaars zijn nogal verdeeld over de toegevoegde waarde van een dag waarin we onze favoriete platenzaken met een bezoek vereren om veelal gelimiteerd vinyl te scoren. Dit jaar was het aanbod zodanig dat ik er geen enkel probleem mee had dat een goede vriend, die weet dat ik wel eens een plaatje koop, mij vroeg om mee te helpen met zijn verhuizing. Een paar dagen later ging ik eens kijken wat er allemaal was blijven liggen in de platenzaken van Arnhem. Blij en enigszins beschaamd rekende ik drieëndertig fucking euro af voor een, overigens erg goede, plaat van Dolly Parton.

Soul men

In de bakken stond ook Eternally Yours, het briljante tweede album van de Australische garage punkers The Saints. Deze kon mooi in de bakken blijven staan aangezien het origineel uit 1978 hier in de kast staat. Voor mij geen droog brood deze week! Het nummer van de dag is de opener van de opvolger van het niet minder legendarische album (I’m) Stranded uit 1977. Opvallend vernieuwend aan Eternally Yours is het gebruik van een hoornsectie bij een aantal nummers. In een interview gaf zanger Chris Bailey aan dat Sam And Dave en de rest van de acts op Stax Records van grote invloed waren op de band. Diezelfde Bailey stond trouwens afgelopen weekend met wat wat gastmuzikanten op het podium in Haarlem onder de naam The Saints te spelen.

The-Saints

Uitgemolken

‘Know Your Product’ is een aanklacht tegen het consumentisme, hetgeen wat afgelopen weekend wereldwijd gevierd werd in de platenzaken. Soms extreem gelimiteerde uitgaven gingen voor veel geld over de toonbank. De échte verzamelaar moet immers de collectie compleet hebben en daar spelen de platenlabels slim op in. De beginnende, veelal jonge platenliefhebber zal niets eens doorhebben dat ze flink uitgemolken worden. Journalist en platenverzamelaar Robert Haagsma schreef er een mooi stuk over. Ik verwacht overigens niet dat de platenlabels ook maar iets met de klachten gaan doen. Diezelfde klachten horen we nu al ruim vijf jaar en er is nog niets veranderd.

En je kan natuurlijk altijd nog zelf een playlist samenstellen en op een tape knallen. Dat deed Kurt Cobain van Nirvana, wiens dood nog altijd flink wordt uitgemolken, ook en het nummer van de dag mocht hierop niet ontbreken. Ik zet zelf nog even mijn nieuwe aanwinst op. Van drieëndertig euro. DRIE EN DERTIG!

Tags: , , , , , , ,

-->