nummer van 18/04/2015 door

‘Once A Day’ van Connie Smith

Sprookjesprinses

Connie Smith — Once A Day

Dolly, Loretta, Tammy, Emmylou, Patsy. Namen waarover wij al uitgebreid hebben geschreven en die met gemak uit je mond rollen wanneer mensen vragen naar vrouwelijke countryartiesten. Een naam die je minder vaak voorbij ziet komen is Connie Smith, al vijftig (!) jaar lid van de Grand Ole Opry en een discografie waar je u tegen zegt. Maar waarom kent hier nauwelijks iemand haar terwijl ze door bovenstaande wereldsterren continu werd en wordt omschreven als de ‘beste zangeres in countrymuziek’? Het was ook in het afgelopen weekend tijdens de grootste platenbeurs ter wereld in ons eigen Utrecht dat ik eindelijk eens met wat plaatwerk (dertien stuks), via een Britse dealer, van haar naar huis kon gaan. In de Nederlandse platenzaken, op rommelmarkten en bij de kringloop kom je haar, in tegenstelling tot haar generatiegenoten, niet tegen.

Sprookje

In het bovenstaande filmpje wordt al verwezen naar het sprookje van de start van de carrière van Smith. Zoals zovelen groeide zij op in een gezin waarbij vader losse handjes had. Het huiselijk geweld zorgde ervoor dat Smith als tiener al een zenuwinzinking kreeg. Voor haar moeder de uiteindelijke druppel die de emmer deed overlopen. Nadat zij van hem scheidde, hertrouwde zij al snel en dit zorgde voor een enorm gezin van maar liefst veertien kinderen. Iedereen behalve Connie bespeelde een instrument. Totdat ze door een ongeluk met een grasmaaier haar been bijna verloor. In het ziekenhuis kreeg ze haar eerste gitaar en tijdens het herstel leerde ze de eerste akkoorden spelen.

connie-smith-6

Record

Met die paar akkoorden ging ze al snel het podium op en wist enkele lokale talentenjachten te winnen. Tijdens zo’n wedstrijd werd zij ontdekt door countryster Bill Anderson. Anderson zorgde ervoor dat ze mocht op komen draven bij Ernest Tubbs Jamboree en bracht haar in contact met meestergitarist en producer Chet Atkins. En tijdens de eerste opnamesessie was het gelijk raak. Het door Bill Anderson geschreven nummer van de dag werd als singel gekozen en werd gelijk een nummer 1-hit en bleef daar acht weken op staan. Pas in 2012 verbrak countrypopster Taylor Swift dit record met ‘We Are Never Ever Getting Back Together’.

God En Gezin

De hits en de albums bleven komen. Waar andere artiesten zich volledig onderdompelden in het succes, trok het op Smith een zware wissel. Het uitgebreide toeren, de studio-opnames en het draaiende houden van de promotiemachine werd haar teveel. Zelfs zelfmoord was voor haar een optie. Ze besloot rigoureus te breken met het muziekwereldje en koos voor God en haar gezin. Diverse comebacks en huwelijken later, lijkt Smith inmiddels door het grote publiek vergeten te zijn. Gelukkig zorgt de populaire televisieshow van haar huidige man en countryster Marty Stuart ervoor dat ze in de spotlights blijft.

Maar niet iedereen is haar vergeten. Dolly Parton, die zelf, getuige haar verpletterende optreden voor ruim 100.000 mensen op Glastonbury, aan een nieuwe carrière is begonnen zei ooit over Smith: “There are just three real female singers around: Barbara Streisand, Linda Ronstadt and Connie Smith. The rest of us are only pretending.”

Tags: , , , , , , , ,

-->