nummer van 17/04/2015 door

‘I Can’t Stand Up For Falling Down’ van Sam & Dave

Even is er maar één versie die telt

Sam & Dave I Can't Stand Up For Falling Down (1967)

Na drie punk- en new wave-georiënteerde platen vonden Elvis Costello en zijn Attractions het in 1980 tijd voor een nieuw geluid. De nerdy bril en de opzwepende energie bleven, maar muzikaal wilde de band vooral meer swingen, teruggrijpen naar soulvolle zwarte Amerikaanse dansliedjes in plaats van doorgaan met muziek die de rest van Engeland ook aan het maken was. Door de stijlbreuk is het album Get Happy!! tegelijk toegankelijker én minder klassiek geworden dan de rest van Costello’s vroege werk. Een soort Costello-light. Voor de clip van ‘I Can’t Stand Up For Falling Down’ werden zelfs danspasjes ingestudeerd, herinnert de zanger zich in een interview met Q Magazine in 2010:

We went to one of those proper dance studios with the mirror on the wall and the choreographer was trying to teach us basic Motown backing singer steps. I was drinking and said, ‘Well… the lead singer doesn’t usually do the moves,’ so I did a few steps and left it to the Attractions to do it all. The idea behind those early videos was to make comical little films. Once you started to think, ‘I’m remaking The Third Man or Citizen Kane,’ it lost a little of the charm.

Charmant zijn de Motown-pasjes in de video van ‘I Can’t Stand Up For Falling Down’ absoluut; ze barsten van de jeugdige nonchalance en energie die we zo graag zien in oude opnamen van Elvis Costello & The Attractions. Maar ook muzikaal is het nummer een perfecte combinatie van de poppunk op de eerste drie albums en de nieuwere soul-invloeden.[1] Het is veruit het meest memorabele nummer van Get Happy!!, en dat is opmerkelijk, want het is één van de weinig tracks die Costello niet zelf schreef.

Elvis Costello ~ I Can't Stand Up for Falling Down

Sam & Dave

Des te opmerkelijker wordt de opzwepende soulsound van ‘I Can’t Stand Up For Falling Down’ wanneer je naar het origineel van Sam & Dave luistert. Kijkend naar Costello’s Motown-pasjes verwacht je een vergelijkbaar origineel, met een strak gechoreografeerde Sam Moore en Dave Prater die je vrolijk door een vergeten soulstamper dansen. Maar waar je bij de cover binnen twee seconden opveert om een mashed potato of een soul clap te proberen, is het origineel beter geschikt om door je knieën te zakken, je vuist op de vloer te slaan en met een snikkende stem en snotterende neus je lief te smeken om bij je te blijven. Want dat doen Sam & Dave ook, door hun knieën, maar dan ook echt diep door hun knieën. Alsof de wereld onder hun voeten wordt weggerukt. En dat is knap, want ook Sam & Dave schreven ‘I Can’t Stand Up For Falling Down’ niet zelf, dat werd gedaan door songwriters Homer Banks en Allen Jones.

Schermafbeelding 2015-04-16 om 21.38.58Dat Sam & Dave samen zo’n intense vertolking van ‘I Can’t Stand Up For Falling Down’ op de band kregen, mag een wonder heten. De twee hadden constant ruzie, spraken zeventien jaar niet met elkaar en volgens de mythe gingen ze elkaar op een avond zelfs met messen te lijf in de kleedkamer. Wat we in ieder geval zeker weten, is dat Sam en Dave elkaar op het podium niet meer aankeken. Toch stonden ze er iedere avond weer, lieten ze hun harten leegbloeden op de planken. Je gelooft ze wanneer ze het uitschreeuwen: “sadness is all my lonely heart can feel.” Het is de meelijwekkende wanhoop die een soulballad perfect kan maken, die je tijdens het luisteren het gevoel kan geven dat je in je leven nog nooit een verdrietiger liedje hebt gehoord. Het gevoel dat je een liedje als deze eigenlijk helemaal niet mag aanraken, het niet mag transformeren tot een uptempo dansnummer om een plaat als Get Happy!! te redden. Hoe goed de cover van Elvis Costello ook is, hoeveel groter zijn versie ook werd. Wanneer je naar de klaagzang van Sam & Dave luistert, is er even maar één versie die telt.

  1. [1] Costello vond de combinatie zelf zo geslaagd dat hij de single wilde laten uitbrengen door het legendarische 2 Tone label, van zijn favoriete skaband The Specials. Uiteindelijk wist Warner dit te voorkomen en zouden de reeds geperste exemplaren nooit de schappen halen. Een obscure 2 Tone-versie van ‘I Can’t Stand Up For Falling Down’ staat tegenwoordig op internet voor €70,-.

Tags: , , , , , , , ,

-->