nummer van 16/04/2015 door

‘Ik verveel me zo (in Amsterdam-Noord)’ van Drukwerk

Inspiratie van de groten der aarde

Drukwerk – Ik Verveel Me Zo (In Amsterdam Noord)

Het begon ooit als een galgenveld, groeide uit tot de laatste plek binnen de A10 waar je nog authentieke Amsterdammers kon vinden, en inmiddels is de gentrificatie er in volle gang – goede koffie, grote bioscoop, hippe tentjes, de gegoede middenklasse die er zijn huizen koopt omdat het de laatste betaalbare plek binnen die A10 is. Amsterdam-Noord is niet langer de plek waar jongeren zich hoeven te vervelen als er een jeugdhonk wordt gesloten, zoals eind jaren zeventig.

Daar gaat ‘Ik verveel me zo’ over. Drukwerk kwam met het protestliedje in actie tegen de uitzichtloosheid van Noord voor pubers. In de tekst schetst de band het typische beeld van verveelde jeugd: er is niks te doen voor ons behalve dingen slopen.

Zanger Harry Slinger richtte Drukwerk in 1978 op. Hij werkte toen als jongerenwerker in Amsterdam-Noord en voor de jongeren uit het buurthuis schreef hij dit protestlied. Het nummer werd regelmatig gedraaid op Hilversum 3, waardoor Drukwerk landelijke bekendheid kreeg. Ook onderwerpen als atoomenergie, vluchtelingen en krakers kwamen aan bod in de begindagen, toen Drukwerk voornamelijk bekendstond om zijn protestnummers.

Ze noemen mij een vandalist
Maar als een ieder toch eens wist
Wat het is om in Noord te wonen
Het kost veel tijd om in de stad te komen
Weinig kroegen, geen bioscopen
Alleen een telefooncel, die zullen wij slopen

Drukwerk

Dylan

De muziek van dit nummer komt je misschien bekend voor. Het is namelijk de muziek van Bob Dylans ‘A Hard Rain’s A-Gonna Fall’. Slinger deed dat wel vaker, muziek van de groten der aarde gebruiken om er zijn eigen tekst op te zingen.

Niemand Wint

Bijvoorbeeld. Op het derde Drukwerk-album staat ‘Niemand Wint’. Dat is geschreven op de muziek van ‘I Shall Be Released’ van Dylan en The Band. Luister maar eens:

‘Niemand Wint’

Drukwerk niemand wint

‘I Shall Be Released’

I Shall Be Released (The Band)

Achmed

En op Ho Stil, Wacht Stop! uit 1984 staat ‘Achmed’, een bewerking van ‘Get Back’ van The Beatles.

‘Achmed’

Drukwerk – Achmed

‘Get Back’

The Beatles – Get Back (HQ Sound)

Vervelen

Ik kwam op het liedje vanwege een mooi filmpje over Noord. De maker Maria Smeets (52) heeft de zomer van 2014 gebruikt om haar stadsdeel zo mooi mogelijk in beeld te brengen. Kijk maar eens.

Tags: , , , , , , ,

-->