nummer van 14/04/2015 door

‘Jackie Blue’ van The Ozark Mountain Daredevils

Van drugsdealer naar femme fatale

OZARK MOUNTAIN DAREDEVILS- " JACKIE BLUE "

De Ozarks, een ruig berggebied dat een groot deel van de staten Missouri en Arkansas beslaat en ook nog stukjes van Oklahoma en Kansas aanraakt. Een streek die na de zware gevechten van de Amerikaanse  Burgeroorlog voor dood werd achtergelaten, maar waar de mensen ondanks alle tegenslagen weer een bestaan probeerden op te bouwen. Iets wat met veel vallen en opstaan maar moeizaam lukte en waarvan de misère een grimmig decor vormt in boeken en films als Winter’s Bone.

Een erfenis waarvan je verwacht dat je die terug hoort in de muziek die uit het gebied komt. Wat dat betreft was het titelloze debuut van The Ozark Mountain Daredevils uit 1973 een schot in de roos. De band begon twee jaar eerder als collectief van verschillende songwriters die hun krachten bundelden. Creatieve geesten dus, maar de ontnuchterende verhalen uit het gebied waar ze vandaan kwamen kenden ze maar al te goed. Een nummer als ‘Chicken Train Stomp’ legt het er misschien iets té dik bovenop, maar hun eerste hit ‘If You Wanna Get To Heaven’ geeft de essentie van de filosofie die in het gebied leeft uitstekend weer.

Ozark Mountain Daredevils-If You Wanna Get to Heaven

De southern rock van The Ozark Mountain Daredevils maakte ze tot de favorieten in hun thuisstad Springfield en de sprong naar nationale roem werd door die eerste single vervolgens snel gemaakt. Het rauwe plattelandsgeluid viel in de smaak, maar opvallend genoeg stond hun derde single ‘Jackie Blue’ juist mijlenver van die sound. Softe poprock met iets van een vleugje soul, je zou verwachten dat hun fans dat niet pikten. Het werd de grootste hit die de band ooit zou hebben.

It'll Shine When It Shines (1975)

It’ll Shine When It Shines (1975)

In 1974 was The Ozark Mountain Daredevils al ver in het proces dat zou leiden tot hun tweede album It’ll Shine When It Shines. Drummer Larry Lee, zat op een dag wat te klooien op een piano terwijl er stukken muziek van The Beach Boys en Todd Rundgren door zijn hoofd gingen. De staccato pianobegeleiding die het nummer zou gaan kenmerken klonk zo plotseling door de ruimte, waarop producer Glyn Johns (Led Zeppelin, The Rolling Stones, Eagles) direct zijn oren spitste en aan Lee vroeg wat dat precies was.

De band werd er onmiddellijk bijgeroepen om het nummer uit te werken en op te nemen. In een volgende sessie zong Lee zijn kenmerkende falsetlijnen in, totdat Johns hem onderbrak. Hij wilde weten waar het nummer eigenlijk over ging. Lee vertelde over een drugsdealer die hij nog kende uit Missouri, maar dat verhaal ging er bij Johns niet in; dit nummer zou over een meisje moeten gaan. Hij stuurde de drummer weg om de tekst te herschrijven en een half uur later stond Larry Lee weer achter de microfoon om zijn nieuwe versie in te zingen.

Lee’s talent als songwriter en de scherpe producersvisie van John bleek een gouden combinatie, want direct na de release schoot het nummer in de Billboard Hot 100 omhoog tot de derde plaats. Mocht je je toch nog afvragen hoe het nummer in een meer rockende versie zou hebben geklonken, dan heeft Smashing Pumpkins het antwoord voor je. Tijdens de sessies waarin debuutalbum Gish uit 1991 werd opgenomen, kwam ook een coverversie van ‘Jackie Blue’ op de band terecht. In de hiphop doet het nummer het trouwens ook prima.

Jackie Blue – Smashing Pumpkins

Tags: , , , , , , , , , ,

-->