nummer van 10/04/2015 door

‘What Are You Listening To’ van Chris Stapleton

Who’s gonna fill their shoes?

Chris Stapleton – What Are You Listening To (Live Acoustic)

Bijna twee jaar geleden haalde collega Gijs al even The Highwaymen in zijn stuk aan over supergroepen. The Highwaymen bestond uit vier mannen die een decennium eerder de Outlaw-beweging waren gestart in het oerconservatieve Nashville. Ze speelden het spelletje volgens hun eigen regels. Naast het onderhouden van de onderlinge vriendschappen, schreef men nummers voor elkaar en waren ze regelmatig samen op hun platen te horen. Het duurde echter tot de jaren 80 voordat Johnny Cash, Willie Nelson, Kris Kristofferson en Waylon Jennings onder één naam een tweetal platen maakten. Hoewel het resultaat niet was wat je had gehoopt, de jaren 80 waren immers de magere jaren voor countrymuziek, sprak deze samenwerking toch tot de verbeelding.

Kandidaten

Afgelopen zondag beluisterde ik de cd en vroeg ik mijzelf wie er nu in aanmerking zouden moeten komen voor een dergelijk project. De eerste die in mij opkwam was Sturgill Simpson. Met een vers getekend contract bij het reusachtige Atlantic Records gaat hij de kar voor de komende jaren trekken. De Grammy-nominatie voor Metamodern Sounds In Country Music was er niet voor niets. Daarnaast zou mijns inziens John Moreland een uitstekende kandidaat zijn. Deze maand komt zijn nieuwe plaat getiteld High On Tulsa Heat uit en ik hoop dat hij daarmee echt door kan breken. De hardst werkende man in de muziek business, Bob Wayne, verdient wat mij betreft ook een plek in de band. Maar die vierde is even wat lastiger. Shooter Jennings, Hank III, Dale Watson, Scott H. Biram, Jayke Orvis, Chris Knight. Allemaal prima opties voor deze plek. Totdat ik wederom het stemgeluid van Chris Stapleton tegenkwam en ik eens ging kijken waar de beste man nu mee bezig is.

chris-stapleton

Steeldrivers

De CD van The Steeldrivers, wat mijn eerste kennismaking was met het fantastische stemgeluid van Stapleton, kocht ik op aanraden van de jongen aan de balie van Harvest Records in Asheville, NC toen ik tickets wilde halen voor een concert van The Devil Makes Three. De bluegrassplaat die maar liefst drie Grammy-nominaties in de wacht had gesleept, is een week blijven steken in de speler ten tijde dat ik de binnenlanden van de staat Tennessee aan het doorkruisen was. Die stem, mensen, die stem! Inmiddels was Stapleton zelf al uit de band gestapt. Maar de muziek zei hij gelukkig niet vaarwel.

Hitmachine

Met zijn rockbandje The Jompson Brothers wist hij geen potten te breken. Het waren andere artiesten die hits scoorden met zijn composities. En ook niet de minsten. Brad Paisley, George Strait, Darius Rucker (de donkere zanger uit het oersaaie Hootie & The Blowfish die nu carrière maakt in de countrymuziek) en zelfs de Britse nachtegaal Adele. Het nummer van de dag laat horen dat er nog veel meer moois in het verschiet ligt. In mei gaan we het allemaal horen als we de aankondiging moeten geloven. Ik kan niet wachten.

Tot die tijd nog flink genieten van The Steeldrivers.

The SteelDrivers – When I'm Gone

Tags: , , , , , , , , , , ,

-->