nummer van 06/04/2015 door

‘Oops Upside Your Head’ van The Gap Band

Uncle Charlie Wilson en zijn tijdloze catchphrase

Gap Band – Oops Upside Your Head (1980)

Na 43 jaar vond The Gap Band, bestaande uit broers Robert, Ronnie en Charlie Wilson, het wel welletjes. De Amerikaanse funk- en R&B-band was in 1967 opgericht als de Greenwood, Archer & Pine Street Band – in 1973 verkort tot The Gap Band – en zou uiteindelijk actief blijven tot 2010. Het is goed mogelijk dat The Gap Band je niets zegt, een band die hevig geïnspireerd was door de funk van George Clinton en Earth, Wind & Fire, een stijl waar je ook maar net van moet houden, maar bij de naam Charlie Wilson rinkelt er vermoedelijk wél een belletje.

Charlie Wilson

Was dat niet die gladde R&B-gast die de laatste jaren met vlassnor en al opduikt in liedjes en clips van Snoop Dogg? Juist, híj. Daarover later meer. Groter is de erfenis die met zijn groep naliet met ‘Oops Upside Your Heard’, een van hun grootste hits uit 1979. Je hoeft het nummer niet eens op zetten, je onderbewuste zingt al uit volle borst mee: “Say oops upside your head, say oops upside your head”. Gek, maar ook wel logisch, aangezien het deuntje in zo’n beetje elk decennium is opgedoken. Een overzicht.

Jaren 80

Reggae classic ‘Ravers’ van Steel Pulse begint met een referentie aan de funk van The Gap Band: “Whoops outside your head.” Waarom de ‘oops’ een ‘whoops’ moest worden en waarom die nu ineens buiten in plaats van bovenin je hoofd moest staan, wordt verder niet verklaard.

Steel Pulse – Ravers

Jaren 90

Ook Snap probeerde nog een beetje origineel te zijn en deed dat door de ‘oops’ een extra ‘o’ te geven. ‘Ooops Up’ werd hoe dan ook een hit in 1990 en maakte de beroemde catchphrase uit 1979 groter dan ooit. Wat kon iets dat zo weinig betekende toch heerlijk klinken. Lang leve de jaren 90, lange leve de holle frase.

SNAP! – Ooops Up

Het was overigens ook ergens rond deze tijd dat ‘Oops Upside Your Head’ een Nederlandse variant kreeg, gericht op Feyenoord-keeper Ed de Goeij: “Oe-ah Ed de Goeij, oe-ah Ed de Goeij.” Een klassieker in het positieve keepersliedjesgenre, volgens velen.

Live @ Pinkpop 2007: Say Oe A Ed De Goey

Snoop Dogg zette het nummer in 1995 naar zijn hand en scoorde met ‘Snoop’s Upside Your Head’ een monsterhit. Niet in de laatste plaats omdat hij The Gap Band-zanger Charlie Wilson vroeg het nummer opnieuw in te zingen. Het begin van een samenwerking die nog veel hits zou voortbrengen.

Snoop Dogg Snoops Upside Ya Head (HQ)

Jaren 00

In de jaren 00 leek men het letterlijk gebruiken van de melodie en het ritme van ‘Oops Upside Your Head’ een beetje zat. Maar indirect zorgde het nummer tóch voor nieuwe muziek. De zanger van Daft Punks ‘One More Time’ liet het refrein van The Gap Band bijvoorbeeld links liggen, maar samplede wel als Romanthony diens achtergrondmuziek voor zijn uptempo R&B-song ‘Bring U Up’.

Ondertussen bleven Snoop Dogg en Charlie Wilson elkaar opzoeken. Zo zingt Charlie Wilson in 2003 een beetje mee op op ‘Beautiful’ van Snoop Dogg en Pharrell Williams, een combinatie die er niet was geweest als de rapper en funkzanger niet al tien jaar eerder de microfoon hadden gedeeld voor ‘Snoop’s Upside You Head’. Twee jaar later mag Wilson van Snoop de brug van ‘Signs’ inzingen, de hit waarop ook Justin Timberlake meezingt. Het publiek vindt het prachtig, maar ook Wilson geniet van zijn samenwerking met de jonge garde, de jongens die hem liefkozend ‘uncle’ noemen. Dat zegt hij onder andere in een interview met The Arizona Republic:

“I knew Pharrell before he actually got big. I knew him when nothing was popping for him and he used to have me sing his demos. So I’ve watched him grow into a giant. And he calls me uncle. Same with Snoop. They’ve been calling me uncle for a long time.”

In ‘Signs’ zie je Charlie in al zijn Charlieheid vanaf 2:33, door Justin aangekondigd met “Uncle Charlie, bring it.”

Snoop Dogg – Signs Ft. Charlie Wilson & Justin Timberlake ( Official Video )

De jaren 10

En jawel, ook dit jaar dook ‘Oops Upside Your Head’ ineens weer op. In het superretro ‘Uptown Funk’ verwijzen Bruno Mars en Mark Ronson continu naar funkbands uit de jaren 70, maar leggen ze met de brug “up town funk you up, say uptown funk you up” (2:54) een wel heel duidelijke link naar The Gap Band en hun inmiddels klassieke frase ‘Oops Upside Your Head’. Een tijdloos zinnetje dat uiteindelijk niet meer is dan een excuus om eens flink de beest uit te hangen op de dansvloer.

Mark Ronson – Uptown Funk ft. Bruno Mars

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

-->