nummer van 31/03/2015 door

‘Willin’’ van Little Feat

Het beste ontslag ooit

Willin' (First Version) – Little Feat

Het einde van een band is doorgaans voer voor speculatie, maar over het ontstaan van een groep lees je vaak de meest saaie verhandelingen in een biografie of ander promotiemateriaal. Wat valt er ook over te zeggen, meestal is het niet meer dan een groep vrienden die wat jamt in een repetitiehok en vervolgens de zaken wat serieuzer aan gaat pakken. Dat was bij Little Feat wel anders.

De band werd opgericht in het Los Angeles van 1969 en mocht grootheden als Bob Dylan en Jimmy Page tot haar fans rekenen. Centraal middelpunt was zanger en gitarist Lowell George, die niet alleen beschikte over een goeie strot maar zich in zijn slidegitaarspel makkelijk kon meten met een andere legende op dat vakgebied: Duane Allman. Een kwaliteit die hem vóór Little Feat al een andere mooie functie opleverde, namelijk als gitarist bij Frank Zappa’s Mothers Of Invention.

Die band verliet hij al na ongeveer een jaar om vervolgens Little Feat te beginnen. Over het hoe en wat van die transitie is veel onduidelijkheid en doen minstens drie fraaie verhalen de ronde, met een sleutelrol voor het nummer van de dag.

Versie 1: de stilste solo ooit

Eigenlijk de meest opvallende en tegelijkertijd meest ongeloofwaardige verklaring van het hele voorval. Tijdens een show van Frank Zappa’s Mothers Of Invention zou er een solo door George zijn gespeeld van dik een kwartier lang. Op zich nog niet zo verwonderlijk, want voor dat soort fratsen was er bij Zappa altijd wel ruimte. George zou alleen een kwartier lang hebben staan spelen terwijl zijn versterker uitstond en werd vervolgens op staande voet door Zappa ontslagen.

Little Feat, met vooraan in het midden Lowell George

Little Feat, met vooraan in het midden Lowell George

Versie 2: “Drugs en alcohol, bah!”

In ‘Willin’’ wordt het lot bezongen van een vrachtwagenchauffeur die het hele land doorkruist en naast de gedachte aan zijn liefje nog een paar andere dingen heeft die hem op de been houden: “weed, whites, and wine”. Die referenties aan drugs en alcohol schoten Zappa in het verkeerde keelgat toen George hem het nummer liet horen. Zappa had aan zijn eigen brein al genoeg om zijn genoeg om gefreakte muziek te maken en was een fel tegenstander van verdovende middelen. In het promoten ervan had hij geen trek, dus was het exit Lowell George.

Versie 3: “Dude, je bent te goed voor deze band”

De derde versie is eigenlijk de mooiste en misschien ook wel de meest aannemelijke. Net als in de voorgaande versie liet George Lowell zijn zelfgeschreven nummer ‘Willin’’ horen aan bandleider Frank Zappa. De drugsreferenties stonden hem zeker tegen, maar tegelijkertijd hoorde hij ook wat een prachtig nummer zijn bandmakker had geschreven. Hij zei George dat deze kon vertrekken. Niet vanwege de drank en drugs in zijn tekst, maar omdat zulk talent simpelweg een eigen band verdiende.

Little Feat - Little Feat (1971)

Little Feat – Little Feat (1971)

De waarheid ligt vermoedelijk dichter bij versie 3 dan 2, want nadat George eindelijk zijn eigen band bij elkaar had (met o.a. Zappa’s bassist Roy Estrada) was het ook Frank Zappa die Little Feat vervolgens voorstelde bij platenlabel Warner Bros. Daar kwam een titelloos debuut uit, dat meteen laaiend enthousiast door de pers werd ontvangen.[1] Het was een mix van southern rock en blues die ze al wel eerder hadden gehoord, maar dan op een compleet nieuw en vooral bijzonder technisch niveau.

In de jaren die volgden zou George met Little Feat nog zes studioalbums uitbrengen, maar bleef hij ook een veelgevraagd sessiegitarist. Jackson Browne, Harry Nilsson, John Cale, Bonnie Raitt, allemaal klopten ze in de jaren zeventig wel een keer aan bij Lowell George om zijn gitaarspel. Een geluid dat Bob Dylan eens treffend omschreef als “that thin, that wild mercury sound.” In 1979 bracht George zijn eerste soloplaat uit, waarvoor hij op 15 juni in dat jaar aan een tournee begon. Twee weken later werd hij dood op zijn hotelkamer gevonden, hij was op 34-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval.

  1. [1]Tijdens de opnames had George een ongelukje met een modelvliegtuig, waardoor de slidepartij op de eerste versie nog door Ry Cooder is ingespeeld

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

-->