nummer van 25/03/2015 door

‘In This World’ van Moby

Een verjaardagscadeau voor Aretha Franklin

Moby – In This World [HQ]

Op de verjaardag van soulkoningin Aretha Franklin is het leuk een onderwerp te hebben waar zij en ik over konden praten, in het geval we elkaar vandaag zouden tegenkomen. We zouden het bovendien grondig eens zijn over dit onderwerp. Na Franklin toevallig tegen het lijf te lopen, zou ik haar meenemen naar de kroeg en natuurlijk eerst proosten op haar mooie leeftijd. Daarna zou ik beginnen over Jackie Verdell. “Hoe kan het dat ze niet bekender is geworden?” “Ik ben zo blij dat je daarover begint, Gabriela,” zou Franklin zeggen. “Heb je mijn autobiografie toevallig gelezen? Daarin schrijf ik al over Verdell. Ze is waarschijnlijk de meest onderschatte soulzangeres allertijden.” Ook daar zouden we op proosten.

Wie Jackie Verdell ooit gehoord heeft, is het ongetwijfeld met Franklin en mij eens en zou bij dezen van harte uitgenodigd zijn zich bij ons gesprek te voegen. Verdell is een fenomenale zangeres die al op jonge leeftijd indruk maakte in gospelkoren. Op haar vijftiende leek haar carrière van de grond te komen en voegde ze zich bij de populaire gospelgroep The Davis Sisters. The Davis Sisters, opgericht in 1945, stonden erom bekend het dak van de kerk eraf te laten gaan tijdens optredens. Gepositioneerd rondom één microfoon, creëerden de zangeressen een ongebruikelijk vol geluid, waardoor hun energieke en extreem soulvolle zang het publiek steevast omver blies. Verdells krachtige mezzo-sopraan was een geniale toevoeging. Luister hieronder naar ‘Lord, Don’t Leave Me’ en probeer je voor te stellen hoe moeilijk het zou zijn om rustig op je kerkstoeltje te blijven zitten.

The Famous Davis Sisters: Lord Don't Leave Me By Myself

De bluesy piano van sister Ruth, het orgeltje en Verdell die God met die prachtige scheur in haar stem smeekt haar niet alleen te laten, is onweerstaanbaar. Het verbaast niets dat Verdells zang decennia jaren later artiesten nog inspireerde tot het maken van nieuwe muziek. Moby, sample-tovenaar van de jaren 90 en 00, deed wat hij niet laten kon.

Moby’s ‘In This World’ verscheen in 2002 op zijn album 18. Hij verhoogde Verdells stem een paar tonen en knipte wat in de zinnen om de zang aan te laten sluiten op zijn nummer. Om de oorspronkelijke boodschap van het liedje goed te begrijpen, moet je dus teruggaan naar het origineel. “Lord, don’t leave me, in this world, all by myself”. Een nogal tragische tekst, wanhopig bijna. Op de versie van The Davis Sisters geeft de orgelpartij er een positieve draai aan, terwijl Moby ervoor kiest te zwelgen in de wanhoop. De melancholische synthlaag en mineurakkoorden versterken dat gevoel en geven Verdells intense zang nog meer drama. Haar uitroep op 3:15 gaf zonder Moby al kippenvel, maar op Moby’s ‘In This World’ is het hartverscheurend.

Nu ik erover nadenk, lijken de stemmen van Jackie Verdell en Aretha Franklin veel op elkaar. Misschien is dat ook een reden waarom Franklin zich het lot van Verdell zo aantrekt. In een gedachte-experiment kan ik me voorstellen dat het Franklin is die in de jaren vijftig bij de Davis-zussen zong en op Moby’s ‘In This World’. Zo is het echter niet gelopen. In de jaren zestig stapten beide zangeressen uit de gospelscene om naam te gaan maken in de popmuziek, maar werd alleen de jarige Job daar succesvol mee. Verdell overleed in 1991 zonder een grote hit op haar naam. Pas tien jaar na haar dood klom ze dankzij Moby weer in de hitlijsten. Zou Franklin die versie ook kennen? Misschien zouden we het ook daarover kunnen hebben.

Tags: , , , , , ,

-->