nummer van 20/03/2015 door

‘You Goin’ Miss Your Candyman’ van Terry Callier

Te vroeg gepiekt, te laat gebloeid

Terry Callier – You Goin' Miss Your Candyman

De Cabrini–Green Homes leken in 1942 het perfecte antwoord op een groeiende vraag naar woningen in een druk gebied met weinig ruimte, zoals het noorden van Chicago destijds was. Zo’n 15.000 mensen vonden er een plek om te wonen, maar perfect was het er allerminst.

Armoede, werkloosheid en gangs maakten er de dienst uit, vuilnis en kakkerlakkenplagen bepaalden het straatbeeld. Geen plek waar je als jong ventje het idee krijgt dat de wereld voor je open ligt, maar toch waren er in deze achterstandsbuurt vier bevriende jongens die met hun muziek diezelfde wereld zouden gaan veroveren.

Jong talent

Curtis Mayfield en Jerry Butler oogstten al vroeg succes met hun legendarische groep The Impressions, om daarna solo hun paden te vervolgen. En ook Ramsey Lewis zou als jazzpianist een mooie carrière tegemoet gaan. De vierde jongen, Terry Callier, was muzikaal gezien zeker zo getalenteerd maar zou qua roem altijd achterblijven op de drie jongens met wie hij in het noorden van Chicago opgroeide.

Aanvankelijk zag het er goed uit voor de jonge Terry. Hij was pas zestien toen hij op het befaamde blueslabel Chess Records zijn eerste single ‘Look At Me Now’ uitbracht.

Terry Callier – Look At Me Now

De single opende de deuren naar een muzikale carrière en Callier mocht op tour met Etta James en Muddy Waters. Van zijn label tenminste, want zijn moeder dacht daar heel anders over. Ze betrapte hem terwijl hij in zijn slaapkamer zijn tas aan het inpakken was en sleepte hem zo ongeveer aan zijn oren weer terug naar de schoolbanken.

Terry_Callier_-_The_New_Folk_Sound_Of_Terry_CallierZijn eerste podiumervaring deed Callier daarom op in verschillende clubs en kroegen in Chicago. Via John Coltrane begon de jazz een steeds grotere invloed op hem te krijgen en zo kwam hij voor het uitbrengen van zijn debuutalbum in 1964 terecht bij jazzlabel Prestige Records. Geïnspireerd door Coltrane bouwde hij The New Folk Sound Of Terry Callier voornamelijk op rond het geluid van twee contrabassen en twee akoestische gitaren, waar hij voor een 19-jarige jongen een onvoorstelbaar rijke sound mee creëerde.

Kolder in de kop

Een debuut van zulke uitzonderlijke kwaliteit leek de perfecte springplank naar de succesvolle carrière die op zijn zestiende door zijn moeder in de kiem was gesmoord. Dat was het ongetwijfeld ook geweest als producer Samuel Charters vlak voor de release niet de kolder in zijn kop had gekregen. Hij nam de opnames mee op een spirituele ontdekkingstocht in de Mexicaanse woestijn en zou de komende drie jaar doorbrengen bij de Yaki-indianen. Na die periode kwam het album alsnog uit zonder dat Callier of iemand anders er weet van had. Zijn broer zag de plaat toevallig eens liggen in een tweedehandswinkel.

Callier laat zich er niet door uit het veld slaan en blijft platen opnemen en toeren. In totaal verschijnen er maar liefst zes albums van zijn hand in de jaren zeventig, de een nog mooier dan de ander. Gekoesterd door de liefhebbers, maar op een of ander manier nooit omarmd door het grote publiek. In 1983 komt Calliers dochter bij hem wonen en besluit hij te kiezen voor de zekerheid van een vaste baan: hij wordt computerprogrammeur aan de universiteit van Chicago.

Terry Callier

Herontdekt in Londen

Hij raakt zijn gitaar jarenlang niet meer aan en zo had zijn stempel op de muziekgeschiedenis vaag en bescheiden kunnen blijven. In 1990 hoort hij echter van Eddie Piller, destijds de baas van het Londense Acid Jazz-label, dat zijn muziek is herontdekt in de lokale soul en jazz scene. Zijn platen blijken ware collector’s items geworden.

Callier komt verder nog meer in de aandacht als de Britse hip hop-groep Urban Species zijn ‘Your Goin’ Miss Your Candyman’ samplet in een samenwerking met MC Solaar op de de single ‘Listen’. Drie jaar later gaat hij een samenwerking met de groep aan en volgen projecten met andere Britse artiesten als Beth Orton en Paul Weller. Zijn baan als programmeur is intussen wegbezuinigd en zo blijkt hij met zijn muzikale talent alsnog prima in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien. Dat doet hij dan ook met veel plezier, verschillende tournees en een paar uitstekende albums, voordat hij op 27 oktober 2012 overlijdt.

Urban Species Feat. MC Solaar – Listen

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

-->