nummer van 19/03/2015 door

‘Ballad Of The Ship Of State’ van David Ackles

Als Costello het goed vindt…

David Ackles – Ballad of the ship of state

Je hebt er als muzikant geen bal aan als een vooraanstaand collega je na je dood nog eens flink prijst. “Het is mij een raadsel waarom zijn prachtige liedjes niet bekender zijn”, zei Elvis Costello nadat zanger en muzikant David Ackles was overleden. Maar de liefhebber heeft er wel iets aan, want zonder bijvoorbeeld een Costello was ik nooit in aanraking gekomen met David Ackles.

Ackles was een Amerikaanse singer-songwriter en kindacteur die leefde van 1937 tot 1999. Van 1968 tot en met 1973 maakte hij vier sterke albums. Zijn muziek klinkt als een bonte mix tussen prachtige ballades, wilde dronkemansliederen, verhalend, theatraal, vaudeville-achtig, geïnspireerd door het bonte leven van kunstenaars uit die tijd. Het is wild en spannend, maar soms ook intiem en breekbaar. Voor die tijd is het denk ik ook vrij ‘gekke’ muziek: geen rock, geen folk, geen pop, maar veel artistieker.

Ackles was al vroeg muzikaal actief, samen met zijn zus bijvoorbeeld. Hij had zijn zinnen gezet op een muzikale carrière. Na zijn studie had hij verschillende baantjes om de eindjes aan elkaar te knopen. In zijn vrije uren schreef hij muziek voor allerlei verschillende doeleinden: musical, ballet, koor, enzovoort. Het liet toen al zien dat hij zich niet voor één stijl of vorm laat vangen.

Hoogtepunt in zijn kleine maar nogmaals, sterk, oeuvre is zijn derde album, American Gothic (1972). Producer van de plaat is Bernie Taupin, de schrijver van Elton John. Hij zegt het erg mooi: “Het was anders dan anderen uit die tijd en er zat een donkere kant aan zijn werk waar ik door aangetrokken werd.”

da

Artistiek was de plaat een succes. Critici prezen American Gothic: een mijlpaal in de popmuziek, een nieuwe richting, een belangrijke artiest die genres overstijgt. Maar de verkoop bleef ver achter bij de positieve besprekingen. De hoge verwachtingen en het achterblijvend commercieel succes maakten Ackles dan ook erg onzeker. Hij werkte aan een opvolger, maar het gros van zijn ideeën verdween alweer snel in de prullenbak. Het leverde het beheerste Five And Dime (1973). Maar tegen de tijd dat die plaat verscheen, waren zijn vrienden bij het label ontslagen. Succes bleef wederom achter, het label verlengde Ackles’ contract niet en dat was het voor de zanger. Hij had er geen zin meer in.

Ackles legde zich daarna toe op het componeren van muziek voor anderen en het schrijven voor theater en tv, totdat een autoongeluk roet in het eten gooide. Daarna gaf hij onder andere nog les, totdat hij op 62-jarige leeftijd overleed aan longkanker.

Terug naar American Gothic. Het is een fantastische plaat. Ik zei al hoe bont de mix is die je hoort nadat je de naald op het vinyl legt. Daarom laat ik je vandaag ‘Ballad Of The Ship Of State’ horen. Het nummer geeft een heel goed beeld van wat je kunt verwachten op dit album. Verschillende sferen, wild, klein, het zit er allemaal in. Dan kun jij straks vertellen wat voor een prachtige liedjes Ackles maakte. Niet dat hij er nog iets aan heeft, maar misschien een liefhebber die hem niet kende wel.

Tags: , , , , , , , , , , ,

-->