nummer van 17/03/2015 door

‘Cause I Love You’ van Screaming Lord Sutch

For the cause!

Screaming Lord Sutch – Cause I Love You

Morgen mogen we ons weer naar een stemlokaal slepen om tweemaal een vakje rood te kleuren. Hoewel je tijdens gemeenteraadsverkiezingen nog wel eens op een lokale gek kan stemmen, valt het bij deze verkiezingen erg tegen wat betreft de verkiesbare excentriekelingen. Op muzikanten, die met gemak in diezelfde categorie ingedeeld zouden kunnen worden, kan er al helemaal niet gestemd worden. Dat is in het buitenland wel anders.

Raving Loony

Screaming Lord Sutch had naast zijn muzikale ook hele andere ambities. Nadat hij in zijn jonge jaren enkele verkiezingen verloor namens de National Teenage Party richtte hij in 1983 de Official Monster Raving Loony Party. Nooit wist hij ook maar in de buurt te komen van een zetel in het parlement maar met de deelname aan maar liefst 40 verkiezingen was hij ontegenzeggelijk een doorzetter. Zijn grootste politieke succes genoot Sutch toen hij maar liefst 420 stemmen wist te krijgen voor een zogenaamde by-election, een tussentijdse verkiezing vanwege het overlijden van een raadslid. Dit waren nog steeds 27.500 stemmen minder dan de winnaar maar hij liet hier wel de sociaal democraten achter zich. Screaming Lord Sutch vs. Bob Fosko: 1-0!

Lord Sutch

Verschrikkelijk

Het nummer van de dag komt van het debuut die Sutch opnam met niet de minste muzikanten. Jimmy Page, Jason Bonham, Jeff Beck, Noel Redding werkten mee aan het album Lord Sutch And Heavy Friends. De muzikanten dachten een demo op te hebben genomen en distantieerden zich van het project toen, zonder hun medeweten, de ruwe opnames werden gebruikt voor deze release. Rolling Stone Magazine noemde de plaat “Absolutely Terrible” en in 1998 werd het album als slechtste album aller tijden verkozen door een verkiezing van de BBC. Zo won Screaming Lord Sutch in ieder geval iets in zijn carrière.

Jello Stanley

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan ondernamen ook enkele muzikanten een poging om actief iets in de politiek te gaan doen. Bluegrass-legende Ralph Stanley deed in 1970 een poging in zijn eigen gemeente. Hij kreeg heel veel stemmen maar bleek achteraf gebruikt te zijn voor zijn populariteit en werd niet verkozen. Dat de partij het sowieso niet zag zitten bleek wel uit het feit dat de campagnestickers twee pijnlijke spelfouten bevatten.
Jello Biafra van Dead Kennedys stelde zich in 1979 namens de Green Party verkiesbaar als burgemeester van San Francisco. Als reactie werd er in allerijl een wet aangenomen dat kandidaten zich niet onder een schuilnaam verkiesbaar mochten stellen. In 1990 legde hij de lat nog hoger en stelde zich verkiesbaar als presidentskandidaat. Ralph Nader ging er uiteindelijk met de winst vandoor. Maar hij heeft dan weer geen klassiekers als deze op zijn naam staan:

Dead Kennedys – California Über Alles

En in Nederland? In Nederland hadden we Hans fuckin’ Dijkstal!

Tags: , , , , , ,

-->