nummer van 07/03/2015 door

‘Big Decisions’ van My Morning Jacket

Na een lange reis weer thuis

My Morning Jacket – Big Decisions (Visualizer)

Een compact popnummer met een steel guitar als belangrijkste ruggengraat, zo hebben we My Morning Jacket al in, wat is het, een jaar of tien niet gehoord. Ooit gepresenteerd als de nieuwe alt. countrybelofte, koos de band er in 2005 met het album Z voor om te flirten met andere stijlen. Een reis die tien jaar zou duren, maar met ‘Big Decisions’ weer lijkt te zijn aangekomen op het oorspronkelijke punt van vertrek. Een overzicht.

1999-2005: alt. country

Na het verschijnen van debuutalbum The Tennessee Fire (1999) werd de band rondom zanger Jim James vooral in Nederland onthaald als de nieuwe wonderkinderen van de alt. country. Nummer 1 op de Moordlijst van OOR, foto’s in verschillende landelijke kranten: de band zelf kon het maar nauwelijks geloven, vooral omdat in thuisland Amerika maar weinig aandacht aan het debuut werd geschonken. In Nederland stonden ze echter meteen voor een vol Paradiso, een trip die werd vastgelegd voor VPRO-programma Lola Da Musica en op YouTube te bekijken is als de minidocu This Is Not America. Je ziet een jonge Jim James die niet kan geloven dat hij binnen een paar weken een rockster is geworden, zij het in een klein land als Nederland.

My Morning Jacket – This Is Not America (Part 1)

Met de albums At Dawn en It Still Moves wist de band ook in eigen land de status te verwerven die ze in Nederland al vrij vroeg hadden gekregen. My Morning Jacket werd een synoniem voor melodieuze alternatieve liedjes met duidelijke roots in de country en americana. En toen kwam Z.

Z (2005): psychedelica

Op hoorden we Jim James’ galmende stem ineens uitvergroot met een gigantische bak echo en reverb. Op Z hoorden we lange, uitgesponnen jamsessies temidden van ondefinieerbare geluiden. Op Z waren de onaardse sounds uit de synthesizer ineens belangrijker dan de traditionele sounds uit de gitaar. Op Z was het woord ‘psychedelisch’ ineens veel meer van toepassing dan termen als ‘compact’, ‘poppy’ of ‘country’.

My Morning Jacket – Wordless Chorus (Live on Letterman)

Evil Urges (2008): funk

Drie jaar na Z maakte de band een misschien nog wel grotere omslag. Op Evil Urges was de psychedelica inmiddels weer bijna verdwenen, was de country helemaal weg, en maakten deze beiden plaats voor een heel scala aan andere invloeden. Het resultaat was een album dat weinig consequent klonk, en dat misschien wel het meest herinnerd wordt om haar gekste uitstapjes: die naar Prince-achtige funk zoals je hoort op ‘Highly Suspicious’. De band kwam ermee weg, maar een hoogtepunt was het niet.

My Morning Jacket – Highly Suspicious / Beautiful Noise

Circuital (2011): jamband

De funk bleef niet, en na Evil Urges leek de band wel even uitgeëxperimenteerd. Circuital lijkt dan ook weer meer op Z, is coherenter dan Evil Urges en durft tegelijk vager en psychedelischer te zijn dan ooit. De nummers waren langer, de jams leken eindeloos. De band leek haar definitieve vorm gevonden te hebben.

My Morning Jacket- Circuital

The Waterfall (2015): ???

The WaterfallNu is aangekondigd dat het nieuwe album The Waterfall in mei 2015 uit zal komen. Deze week verscheen de eerste single ‘Big Decisions’, een heerlijk liedje dat in niets lijkt op Circuital van vier jaar geleden, dat album dat zo had geleken op De Definitieve My Morning Jacket. Nu horen we weer een steel guitar, het liedje blijft netjes onder de vier minuten en de sound lijkt voor het eerst in tien jaar weer te omschrijven met traditionele Amerikaanse termen als pop, rock, country en in het refrein zelfs een vleugje soul. Jim James’ stem zweeft minder, hij laat de falsetto grotendeels achterwege, en laat op ‘Big Decisions’ vooral zijn knappe songwriting weer voor zich spreken. Wat dit zegt over de rest van The Waterfall? Geen idee; misschien wordt het weer een album dat net als Evil Urges alle kanten opschiet en horen we Jim James op een volgende single weer vrolijk Prince nadoen. Wel weten we zeker dat we de band in Nederland dit jaar twee keer live kunnen zien: op 12 september op het Take Root Festival en twee dagen daarvoor al in die vertrouwde Paradiso, waar de reis ooit begon.

Tags: , , , , , , , , ,

-->