nummer van 08/03/2015 door Bas Schröder

‘New York, New York’ van Ryan Adams

Ik loop een beetje achter

Moi. Onze gastblogger van vandaag is Bas Schröder, singer-songwriter uit Groningen en frontman van de band Swinder. Excelsior bracht afgelopen vrijdag hun debuutalbum uit, een plaat met verdomd fijne dialectpop die ook buiten Groningen gehoord mag worden.[1]

Ryan Adams – New York, New York

Ik loop regelmatig een beetje achter. Zo kwam ik pas op m’n twintigste van de middelbare school af, snap ik Twitter amper en weet ik niet wat Snapchat precies is. Ik heb nog nooit getinderd, houd nog steeds niet van sushi en ik heb nog steeds ’n baard.

Ook muzikaal heb ik mijn lacunes: Led Zeppelin? Nog nooit een plaat van geluisterd. Bruce Springsteen? Ik kom er niet doorheen, al heb ik z’n halve oeuvre inmiddels uit de bakken van de kringloop bij elkaar verzameld. Komt wel, later. Bij één van die pogingen m’n kennis en smaak wat bij te spijkeren kwam ik een maandje geleden via de Stones (Let it Bleed, leuke plaat wel) bij de toch niet te missen Ryan Adams terecht. Gold uit 2001 maar ’s proberen.

Dit is verdomme precies wat ik leuk vind

Het luisteren van het album schoot niet echt op want ik bleef maar hangen bij de opener: ‘New York, New York’. Op repeat. Keer op keer. Ondanks de saxofoon, want de saxofoon is gewoon een kutinstrument maar dat geeft niets, hier werkt het wel. Ondanks de bongo’s ook, ik haat bongo’s. Die krengen zijn er voor verantwoordelijk dat de derde wereld de derde wereld blijft.

Ryan Adams

Maar dat orgel deed ’t ‘m: Benjamin Montmorency op een Hammond B-3, leert Wikipedia mij. Zo’n lekker ouwelullenorgel, net als bij Tom Petty. Je raadt het al, hij speelt ook bij Tom Petty and the Heartbreakers. Adams op een akoestische gitaar die niks speciaals doet maar lekker doorrammelt op z’n twee akkoorden. En dan zingen over New York. Ik heb niets met New York, maar wel wat met liedjes met een plaatsnaam in ’t refrein. Iets waar alleen Amerikanen mee wegkomen lijkt het wel. In het Nederlands wordt dat of ironisch, of pathetisch. (Er zijn vast genoeg voorbeelden te bedenken die het tegendeel bewijzen, maar laat me maar even.)

Ryan Adams - Gold

Ryan Adams – Gold

Verhaaltjes

Verder is het een verhaaltje, en ik hou van verhaaltjes. Verkering, dikke mik, uit elkaar, zuipen en op ’t randje van ’t dak staan, langs alle plaatsen lopen waar je samen was, de metro herinnert je aan haar, je denkt aan Kerstmis samen, en dat allemaal in New York. ’t Is wel goed, ik vertrek ik hier, maar ik hou nog steeds van allebei. Je wint er zo samengevat de Libris niet mee, maar ik ben tevreden.

Gold heb ik inmiddels op vinyl in huis en draait hier regelmatig z’n rondjes. Eigenlijk verdient elk nummer een Nummer van de Dag-blog… Eigenlijk is het tweede nummer veel beter… Is er een Album van de Dag-blog?

NB: ik luisterde dit voor het eerst via Spotify na vier speciaalbier. Nu ik de clip zie waren dingen misschien heel anders gelopen. Sowieso luister je geen muziek via YouTube.

  1. [1]Hier, een link naar Spotify

Tags: , , , , , , , ,

-->