nummer van 06/03/2015 door

‘Compendium’ van Elder

Mag het een beetje minder?

Elder – Compendium – Lore – Armageddon Shop

Het gaat misschien wat ver om het een trend te noemen, maar het valt wel op dat steeds meer zware bands de laatste tijd opschuiven richting een geluid dat wat helderder, lichter en dus toegankelijker klinkt. Mastodon deed het op hun laatste album Once More ‘Round The Sun en ook op de pasgeleden verschenen plaat van het anders toch niet zo kinderachtige Torche voeren nummers met duidelijke refreinen en coupletten de boventoon.

Met wat cynisme noem je dat inleveren in de hoop een groter publiek te bereiken, met wat meer nuance misschien juist een manier om de mannen van de jongens te scheiden. Want laten we eerlijk wezen: om een riff als een sloopkogel te laten klinken kom je al een heel eind met een rits zorgvuldig geselecteerde fuzz- en overdrive pedalen die je gitaarlijnen via een Matamp-versterker en een Orange-cabinet een zaal in slingeren.

Elder - Photo by Ryan Boyd

Elder – foto door Ryan Boyd

Niet dat daar iets mis mee is; bands die met zo’n sound geweldige platen maken zijn er genoeg. Maar tegelijkertijd levert het vaak wel een muur van geluid op waarachter het makkelijk schuilen is. Interessanter wordt het wanneer bands daarachter vandaan stappen en dezelfde impact proberen te bereiken met hun songwriting op zich, in plaats van de juiste apparatuur.

Nu kun je Elder er niet van beschuldigen dat ze zich er met hun vorige releases op die manier makkelijk van afmaakten. Maar op hun nieuwste plaat Lore (vijf nummers, 59 minuten) maken de monsterlijke gitaren wel steeds vaker ruimte voor momenten waarbij het geluidsgeweld wat verder wordt teruggeschroefd en de fraai doordachte songstructuren worden blootgelegd.

Dat begint al in ‘Compendium’, het openingsnummer van het album. Geen frontale aanval, maar een bijna prog-achtige gitaarlijn die zowel qua geluid als constructie de aandacht trekt. Daar komen na 25 seconden dan al wel een paar donderende gitaarakkoorden bij, maar in plaats van te overrompelen werken ze hier vooral als een podium voor de introriff die hierop nog fraaier schittert.

Elder - LoreAls er een kenmerk is waardoor Lore zich onderscheidt van veel vergelijkbare releases, dan is dat wel de helderheid die de plaat uitstraalt. Niet alleen in het geluid, maar vooral ook in de manier waarop de nummers zijn opgebouwd. Natuurlijk zijn er de onvermijdelijke stoner-troeven in de vorm van log slepende stukken, maar waar dat normaal vaak verzandt in zompigheid weet Elder dat juist te verwerken in een mooi groeiende spanningsboog.

Een tandje minder in een genre dat normaal vooral harder moet, soms blijkt het gewoon te werken.

 

Tags: , , , , ,

-->