nummer van 05/03/2015 door

‘Pretty Vacant’ van Sex Pistols

Een potje angst aanjagen

Sex Pistols – Pretty Vacant

Ik kan me zo voorstellen dat de Sex Pistols zo’n beetje de schrik waren van elke goedwillende burger. Vier luide, onaangepaste en onbeschofte jonge gasten die het begrip rock-‘n-roll nog eens benadrukten. Elk tijdperk kent zo zijn wegbereiders en de Sex Pistols waren dat in de jaren zeventig. Het is bijna niet meer voor te stellen tegenwoordig in een tijd dat alles kan, dat dit zo’n grote indruk maakte op mensen. Maar dat deed de band. En de moeders waren als de dood dat hun kind op een gegeven moment ook deze muziek uit de slaapkamer liet schallen.

Zo’n kleine vijftien jaar nadat de band zijn stempel definitief drukte op alles wat met cultuur had te maken, leerde ik de band kennen. Lokale bands coverden veelal ‘Anarchy In The UK’ of ‘God Save The Queen’ en via de postorder bestelde ik uiteindelijk het cd’tje Never Mind The Bollocks (1977). Voor mij was dat ook een aardverschuiving. Tot dan had ik zelden muziek gehoord waar zoveel venijn in zat, zoveel haat tegen de gevestigde orde, waaruit zoveel zin klonk om de boel te ontregelen.

Bierblikken

Mijn favoriete nummer is ‘Pretty Vacant’. Alleen al de manier waarop zanger Johnny Rotten de laatste lettergreep uit ‘vacant’ uitspreekt. Steevast klinkt het als ‘cunt’, tot woede van de radioluisteraar die dit nummer vanaf 1 juli 1977 op radio hoorde. Een paar dagen later filmde de band een videoclip voor het nummer, maar werd na één dag filmen al uit de studio gezet omdat ze de cameraman hadden bekogeld met blikken bier. Een dag later kwamen ze alsnog terug om de rest van de clip te filmen. Nog een leuk weetje: de riff van het nummer is geïnspireerd op ABBA’s hit ‘SOS’. Vergelijk maar:

De meeste mensen weten dat het niet goed afliep met de band. In 1978 tourde de Sex Pistols in de VS. De verhoudingen tussen de bandleden waren zo ontzettend slecht dat ze drie dagen na de laatste show uit elkaar gingen. Het verhaal over bassist Sid Vicious is nog tragischer. Hij zou in oktober zijn toenmalige vriendin hebben vermoord en pleegde in februari 1979 zelfmoord.

Punkfans doen soms smalend over de band. ‘Commerciële troep, nep, slechte muziek, te bedacht, …’ Dat moeten ze zelf weten. Ik heb in ieder geval zelden een band gehoord, of dat nou op reguliere muziekzenders is of op de meest obscure singles die ik ken, die zo gemeen kan klinken. Natuurlijk was de band bedacht als een concept door McMalcolm Claren, maar uiteindelijk stond het viertal volledig op zichzelf. Dat zag je, dat hoorde je.

‘Pretty Vacant’ is daar een mooi voorbeeld. De openingsriff op de gitaar alleen al klinkt tegelijkertijd wat laconiek maar ook dwingend. Een heerlijk nummer om eens flink hard uit de boxen te laten schallen. Om de moeders nog eens wat schrik aan te jagen, want dat lukt soms nog wel met deze muziek. Ook al zijn we tegenwoordig veel meer gewend.

Links Sid Vicious en rechts Johnny Rotten

Links Sid Vicious en rechts Johnny Rotten

 

Tags: , , , , ,

-->