nummer van 02/03/2015 door

‘It’s Only Make Believe’ van Conway Twitty

Too much love in this Mississippi man

Conway Twitty – It's Only Make Believe

Country en rock ’n roll zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Buddy Holly, Carl Perkins, Bill Haley, Roy Orbinson. Al deze boegbeelden uit de rock ’n roll historie zijn begonnen als country-artiest. Ook het nummer van vandaag komt van een artiest die van beide wallen gesnoept heeft. Maar waar bovenstaande artiesten de countrymuziek vaarwel zeiden om door te breken met de nieuwe muziekstroming die de jeugd aansprak, was Conway Twitty de artiest die tegen de stroom inzwom. Op een avond in 1965 stapte hij halverwege een concert het podium af. Hij had geen zin meer rock ’n roll. Countrymuziek moest het worden.

Mystery Train

Harold Lloyd Jenkins, zoals Conway Twitty door zijn ouders is gedoopt, werd geboren in de staat Mississippi. Er waren in zijn jeugd maar twee dingen belangrijk: muziek en honkbal. Net als andere countrygrootheden als Roy Acuff en Bill Monroe deed hij die niet onverdienstelijk. Sterker nog, als hij geen dienstplicht had gehad, was hij professioneel gaan spelen voor de Philadelphia Phillies.
Na zijn dienstplicht in Japan hoorde hij bij terugkomst in Amerika, Elvis Presley met ‘Mystery Train’ op de radio. Nu wist hij het zeker. Hij wilde muzikant worden. Eén van zijn bandmakkers raadde hem aan om een artiestennaam te nemen. Jenkins keek op een landkaart en wees Conway, Arkansas en Twitty, Texas aan. Conway Twitty was geboren.

361554191

Doorbraak

Het nummer van de dag was zijn grote doorbraak. Dat was niet helemaal zijn eigen verdienste aangezien de meeste radioluisteraars dachten dat het een nummer van Elvis Presley betrof. Deze internationale megahit kreeg geen vervolg waardoor Twitty na een paar jaar ploeteren zich op de countrymuziek stortte. Het duurde nog een aantal jaar om zijn rock n’ rollverleden van zich af te schudden en het oerconservatieve countrypubliek voor zich te winnen. Na een aantal jaren kwam er dan eindelijk het succes met zijn nummer 1-hit ‘Next In Line’. In de achttien jaren erna zouden er veertig(!) nummer 1-hits volgen.

Onbeantwoorde liefde

Een groot aantal van deze hits zou hij scoren met zijn duetpartner Loretta Lynn. In al die jaren werd er hevig gespeculeerd over een eventuele verhouding tussen die twee. Loretta Lynn heeft altijd heel erg stellig beweerd dat er nooit iets tussen hen is geweest terwijl ze getrouwd was met een kerel die haar meerdere keren heeft bedrogen. Conway Twitty is er nooit heel erg duidelijk over geweest. Maar als je de filmbeelden bekijkt,  zie je zijn liefde voor de onbereikbare vrouw die Loretta Lynn was. In het nummer van de dag bezingt hij het gevoel van een man wiens liefde niet beantwoord wordt. It’s only make believe, net als in alle liefdesduetten die het duo heeft opgenomen.

Conway Twitty & Loretta Lynn – Louisiana Woman , Mississippi Man "LIVE"

Tags: , , , , , , ,

-->