nummer van 26/02/2015 door

‘Kraaien’ van Krang

Een wijze uit het oosten

Andre Manuel – "Kraaien"

André Manuel is een vaste waarde in het Nederlandse cultuurlandschap. De cabaretier en muzikant/zanger is al sinds de jaren tachtig actief. Eerst in de Twentse band Fratsen, dan solo onder de naam Krang of zijn eigen naam en in wisselende samenstellingen die voor de gelegenheid worden opgericht. Naast muziek maakt Manuel voorstellingen en wint hij prestigieuze cabaretprijzen. Soms haalt hij ook het nieuws, bijvoorbeeld wanneer hij in 2001 zijn geslacht toon tijdens het kennismakingsbezoek van Maxima en Willem-Alexander. “Om de discussie over de republiek gaande te houden”, reageerde hij op vragen waarom dit nou nodig was. Dat is André Manuel, een keiharde werker die stevige maatschappijkritiek niet uit de weg gaat.

Ik weet eigenlijk niet of hij erg bekend is, ondanks zijn hoge productiviteit. Zelf kom ik hem af en toe weer eens tegen (figuurlijk) en dan blijkt dat ik alweer een paar platen heb gemist. Zoals afgelopen november, toen ineens Caspar verscheen, de tiende plaat van Fratsen en de eerste sinds 1996 toen de band de stekker eruit had getrokken. Zo nu en dan had Fratsen nog wel eens opgetreden en een live-plaat uitgebracht, onder andere om geld in te zamelen voor de oud-manager die aan MS leed.

Manuel (tweede van rechts) met Fratsen

Manuel (tweede van rechts) met Fratsen

Maar die nieuwe plaat was een verrassing. Wat die plaat vooral deed was me terug laten grijpen op het werk van Krang. Dat vind ik op de een of andere manier de mooiste periode van Manuel. Wellicht omdat ik via Krang André Manuel en zijn andere werk leerde kennen. De kapotte blues uit het oosten, opgehangen aan de schorre stem van Manuel en zijn soms hilarische teksten. De liefde voor dit werk spat uit je boxen als je luistert. Maar er is ook ruimte voor prachtige kleine donkere liedjes met net zo mooie teksten, zoals ‘Kraaien’.

Een laatste avond in de kroeg,
Maar de familie had geen zin,
Het zijn zulke brave burgerikken,
Grijze mussen, berelaf.

Tags: , , , , , ,

-->