nummer van 24/02/2015 door

‘Only You’ van Yazoo

Een beetje soul tussen je synths

Yazoo – Only you (Extended Ultrasound Version)

Als je net als ik de serie The Americans volgt, zul je dit nummer vorige week tijdens de aftiteling voorbij hebben horen komen. En misschien heb je je net als ik afgevraagd of er een beter argument is tegen het idee dat elektronische muziek zielloos zou zijn. Overigens is mijn liefde voor dit nummer juist weer te danken aan een andere televisieserie die het nummer ook al eens gebruikte. Voor iedereen die de tranen van Dr. Walter Bishop zag rollen tijdens ‘Only You’ zal het nummer nooit meer hetzelfde hebben geklonken.

Afgedankt door Depeche Mode

‘Only You’ werd in 1981 geschreven door Vince Clarke, op dat moment toetsenist en gitarist bij Depeche Mode. Ondanks het feit dat hij als mede-oprichter volop succes beleefde, groeide zijn ongenoegen binnen de band. De exacte beweegredenen voor zijn vertrek in 1982 zijn altijd een beetje diplomatiek verhuld, maar dat zijn bandleden weinig trek hadden om ‘Only You’ op te nemen zal zijn besluit ongetwijfeld makkelijker hebben gemaakt.

Uiteindelijk strikte hij daarvoor Alison Moyet, destijds een zangeres van net 20 die muzikaal gezien vooral ervaring had opgedaan in de Engelse punkband The Vandals, waar ook een met Clarke bevriende gitarist in speelde. Nadat die band uit elkaar ging kon hij haar echter nergens meer vinden, totdat hij op een dag stomtoevallig een advertentie van Moyet in de krant zag staan: ze was op zoek naar een nieuwe band. Clarke was de enige die reageerde.

Yazoo

Onverwachte vonk

Overigens was het niet direct de bedoeling om samen een band te beginnen. Clarke had gewoon iemand nodig om een demo voor zijn platenmaatschappij in te zingen en Moyet kon de opname goed gebruiken in haar zoektocht naar een nieuwe band. De mogelijkheid om samen iets te beginnen kwam niet bij ze op, daarvoor lagen hun muzikale belevingswerelden op dat moment eigenlijk te ver van elkaar af.

Platenmaatschappij Mute hoorde echter de vonk overspringen die Clarke en Moyet nog niet hadden opgemerkt en vroeg het tweetal om ‘Only You’ samen als single uit te brengen. Er moest dan nog wel een b-kantje komen natuurlijk, maar Clarkes andere nummer ‘Don’t Go’ was daar eigenlijk veel te goed voor.

Debuutalbum Upstair's At Eric's (1982)

Debuutalbum Upstair’s At Eric’s (1982)

Zo ging het verse duo noodgedwongen aan de slag om nieuwe nummers te schrijven. ‘Only You’ bleek geen toevalstreffer: binnen een jaar tijd bracht Yazoo twee albums uit en scoorde verschillende nummer 1-hits als ‘Don’t Go’, ‘Situation’ (de oorspronkelijke b-kant van ‘Only You’) en ‘Nobody’s Diary’.

Snel opgebrand

Zo snel en heftig als het creatieve vuur  voor Yazoo (Yaz in de VS vanwege een rechtszaak over de naam) oplaaide, doofde het vervolgens ook weer uit. Er bleek te weinig van een basis tussen de twee te zijn om een langdurig constructieve samenwerking op te bouwen. Clarke zag het overduidelijk als een eenmalig project na Depeche Mode, terwijl de 21-jarige Moyet geen idee had wat ze aan moest met haar plotseling verworven succes. De opnames voor het tweede album You And Me werden vervolgens grotendeels in afzondering van elkaar opgenomen, waarna het einde oefening was.

Zonde? Als je kijkt naar de animo voor de reünieconcerten in 2008 en 2011 misschien wel, maar aan de andere kant is er zo een mooi overzichtelijke discografie met twee uitstekende platen. Voor Moyet was het een ideale springplank voor een succesvolle solo-carrière (ondanks dat die wel wat traag op gang kwam) en Clarke boekte vervolgens succes met onder meer Erasure en The Assembly. Prima oefenprojectje dus.

Tags: , , , , , , , , , , ,

-->