Lefty Frizzell – Cigarettes And Coffee Blues

Hoe vaak ik niet heb moeten wachten op mensen die hun dag niet kunnen starten zonder een peuk of bak pleur. Uiteraard dient dit elke keer even hardop benoemd te worden. En dan te bedenken dat die eerste hijs of slok niet door je lichaam in dank wordt afgenomen. Maar dat signaal wordt door velen genegeerd. En dan hebben we het nog niet eens over de stank gehad. Die van rokers kan ik inmiddels wel hebben maar probeer maar eens een gesprek te beginnen met iemand die een bak koffie op heeft. Knoflook is er nog mild bij. Niet dat het nummer van de dag, geschreven door Marty Robbins,  letterlijk over koffie en sigaretten gaat. Het gaat over de liefde natuurlijk. Het is immers country.

Geluk en succes

Veel geluk heeft Lefty Frizzell niet gehad in de liefde. Door zijn onberekenbare gedrag wist hij elke vrouw uit zijn leven te jagen. Hij wist niet zo goed met zijn succes om te gaan en greep dan al snel naar de fles. En succes had hij. Totdat The Beatles de British Invasion inluidden, had Frizzell in 1951 het record door met maar liefst 4 singles tegelijk in de top 10 van de hitparade te staan. Frizzell was op en top Honky Tonk country maar viel op door zijn zachte, zalfende stem. Op jonge leeftijd mocht hij al komen opdraven in de radioshows van de Grand Ole Opry en de Lousiana Hayride. Het was in die laatste studio in Shreveport waar niemand minder dan Hank Williams onder de indruk raakte van de jonge Texaan en hem vroeg om mee te gaan op toernee.

1320479-lefty-frizzell-617-409

De opkomst van rock ’n roll was funest voor de rauwere country uit de jaren 50 en Frizzell was één van de slachtoffers van de massale verschuiving van aandacht en populariteit naar het frisse, nieuwe geluid. Toch perste hij er in 1964 nog een hit uit over een klein industrieel stadje in de Michigan. Hoewel het geografisch niet helemaal correct wordt bezongen, blijft het een tijdloos nummer.

Lefty Frizzell…. "Saginaw Michigan" – 1964

Sigaretten en koffie

Op de legendarische The Soul Album gebruikt ook de King Of Soul de twee genotsmiddelen als metafoor voor zijn liefdesleven. In het nummer ‘Cigarettes And Coffee’ rookt hij nog een sigaret met zijn scharrel van die nacht en verzucht hij dat hij nu ook wel een slok uit een ander kopje koffie lust. Ouwe snoeperd, die Otis Redding.

Mississippi John Hurt zong in zijn ‘Coffee Blues’ over zijn liefde voor koffie in het algemeen en het merk Maxwell House in het bijzonder. De lepel met het ‘bruine goud’ wordt liefkozend The Lovin’ Spoonful genoemd, wat een bandje die dit nummer hoorde op het idee bracht om zichzelf zo te noemen.

Tex Williams wilde in 1947 ook nog wel even wat kwijt over sigaretten(-rokers). Niet dat hij zelf tegen roken was. Sterker nog, sigaretten konden niet ongezond zijn aangezien hij zijn hele leven al rookte en nog steeds leefde. Nee, hij vond rookverslaafden maar irritant omdat hij tijdens het spelen van poker op zijn tegenspelers moest wachten wanneer zij een rookpauze namen.

Zuipen

Lefty Frizzell stierf overigens jong, maar niet aan de gevolgen van het overmatig drinken van koffie of het roken van tabak. Frizzell zoop zich te pletter met alcohol en kreeg op zijn 47ste een hartaanval en werd niet meer wakker. Misschien had hij het dan toch maar beter bij koffie kunnen houden.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

-->