nummer van 19/02/2015 door

‘For The Love Of Money’ van The O’Jays

Geld is de schuld van alles

For the love of money – O' jays Full Version

Er is altijd wel een goed liedje dat je niet kent. Mocht ik vanaf vandaag tot aan mijn dood hele dagen spenderen aan het luisteren naar muziek en nieuwe dingen ontdekken, dan nog zouden er prachtige liedjes zijn die ik nooit zal horen. Los van de muziek die wordt gemaakt na mijn dood natuurlijk. ‘For The Love Of Money’ van The O’Jays uit Philadelphia is daar een voorbeeld van. Ik hoorde het gisteren voor het eerst. Het toeval wilde dat ik op dat moment net het nieuwe boek van Joris Luyendijk had gekocht, over het hart van de Engelse bankwereld. Over geld dus.

Eigenlijk is het gek dat ik het nummer nooit (bewust) heb gehoord. Het nummer is talloze keren gecoverd en gesampled. Tot ergernis van de The O’Jays trouwens, want die zagen hun boodschap in dit nummer veranderen in een pleidooi vóór (veel) geld. En zo hadden ze het niet bedoeld.

Zeven minuten

‘For The Love Of Money’ werd in 1973 opgenomen en uitgebracht door de band. Het verscheen op het album Ship Ahoy (1973) en werd ook uitgebracht als single. De albumversie (die ook bovenaan deze pagina staat vandaag) klokt over de zeven minuten, de single-versie duurt iets minder dan vier minuten. Ondanks de lengte werd het nummer veelvuldig in zijn volledigheid op de radio gedraaid. Geen straf trouwens, deze zeven minuten, want het zijn zeven onderkoelde en spannende minuten. De dwingende groove gaat onder je huid zitten.

O'Jays in 1974

De tekst is gebaseerd op een bijbelvers: “For the love of money is the root of all evil: which while some coveted after, they have erred from the faith, and pierced themselves through with many sorrows.” In het nummer schetsen The O’Jays wat geld allemaal doet met mensen. Of je al genoeg hebt en meer wil of echt een paar dollar nodig hebt, mensen gaan ver om hun bankrekening aan te vullen. Herkenbaar.

Donald Trump

Het is een boodschap van maatschappelijke bewustwording. Daarom steekt het de artiesten extra hard als het liedje bijvoorbeeld gebruikt wordt als theme song voor realityseries als The Apprentice met Donald Trump, over hoe je een succesvol zakenman/-vrouw en dus rijk wordt.

Los van de boodschap is het trouwens een fantastisch nummer verder. Als ik de tijd had om de hele dag muziek te luisteren, zou ik voor mijn dood nog veel meer parels ontdekken. Obscure liedjes, maar ook liedjes als ‘For The Love…’ waar je gewoon nog nooit aan toe bent gekomen. Maar goed, er moet gewerkt worden, for the money.

Tags: , , , , , ,

-->