nummer van 17/02/2015 door

‘You Me Bullets Love’ van The Bombay Royale

Een brug tussen twee werelden

You Me Bullets Love – The Bombay Royale.

Alsof muziek en games in twee compleet afzonderlijke werelden bestaan, zo leek het even in de pers de afgelopen dagen. De cover die Torre Florim van De Staat al in 2012 opnam van The Prodigy’s ‘Firestarter’ werd namelijk via Instagram aangeprezen door de band zelf. Iets om trots op te zijn natuurlijk, maar ze waren er wel een beetje laat achter gekomen zeg – zo klonk het op verschillende muzieksites.

Ondertussen werd het nummer sinds afgelopen vrijdag al massaal beluisterd omdat het de muzikale begeleiding vormde voor een nieuwe trailer van Just Cause 3, een game waarvan het vorige deel zo’n 6 miljoen keer werd verkocht. De comments op de gameblogs gingen vooral over het ontbreken van een multiplayer in de game. En als iemand het al over de muziek had, ging het vooral over dat het nummer een rip-off van de openingstune van True Detective zou zijn.

Far Cry 4Waar is de liefde?

Toegegeven, tegenwoordig lijken games lang niet altijd meer de verrassende muziek op te leveren als vroeger, dus misschien dat daarom de liefde tussen beide cultuurverschijnselen een beetje bekoeld is. Uitzonderingen zijn er gelukkig nog steeds. Zo schreef ik eerder al eens over de muziek van Grand Theft Auto en veerde ik de afgelopen paar weken ook tijdens het spelen van Far Cry 4 een paar keer op van de bank.

De reden daarvoor is een perfect uitgekiende muzikale strategie in de game, die zich vanaf het begin af aan al ontvouwt. Aan de ene kant is het misschien een inkopper, maar de manier waarop de eerste gitaarakkoorden van ‘Should I Stay Or Should I Go’ van The Clash na de filmische intro klinken maken wel dat je niet kan wachten om aan de game te beginnen.

Mystiek en adrenaline

Vervolgens doet de originele soundtrack van Cliff Martinez zijn werk meer dan uitstekend. Met soundtracks voor films als Drive en drumwerk voor bands als Red Hot Chili Peppers natuurlijk ook niet de minste. Maar de écht muzikale hoogtepunten zijn de momenten waarop er ruimte wordt gemaakt voor nummers van andere artiesten, zoals van The Bombay Royale. Een band die net als de game een knappe brug slaat tussen de mystiek van het oosten en een ongegeneerd potje adrenalinejagen.

Mocht je de game niet kennen, dan is het goed om te weten dat deze zich afspeelt in Kyrat, een klein fictief koninkrijk in de Himalaya. Je kunt er makkelijk uren rondzwerven zonder je te vervelen en af en toe eens een missie spelen die je verder brengt in het verhaal. Voor de echte sleutelmomenten hebben de makers een aantal nummers uitgekozen die niet alleen de fraaie beelden ondersteunen, maar je simpelweg het gevoel geven dat je echt iets bijzonders aan het beleven bent.

The Bombay Royale

Verloren Tarantino-soundtrack

‘You Me Bullets Love’ van The Bombay Royale is zo’n nummer dat je doet afvragen wat er in godsnaam allemaal gebeurt. Spoilers over de game zal ik achterwege laten, maar een gebeurtenis die op zichzelf al spannend genoeg is wordt natuurlijk nog intenser als je ineens muziek hoort die zo van een vergeten Tarantino-soundtrack lijkt te komen. Als je dan na een halve minuut ook nog vocalen hoort die in het Hindi zingen heb je alles voor een game-moment dat je niet snel meer zal vergeten.

Het beschrijven van die momenten doet eigenlijk te weinig recht aan de belevenis ervan, maar mocht je nou niet zo’n gamer zijn dan is de muziek op zich natuurlijk nog steeds schitterend genoeg om te luisteren. Sinds het verschijnen van de game worden de clips van The Bombay Royale op YouTube trouwens overspoeld met juichende commentaren van enthousiaste gamers. Zijn die twee werelden toch weer mooi wat dichter bij elkaar gebracht.

Tags: , , , , , , , , ,

-->