nummer van 14/02/2015 door

‘Hard As This’ van Lindi Ortega

Oh, de liefde

Lindi Ortega – Hard As This

Rosanne Cash, waar collega Martijn al eerder een mooi stuk over schreef, verzilverde afgelopen weekend maar liefst drie Grammy-nominaties. Best Americana Album, Best American Roots Song en Best American Roots Performance. Categorieën waarin ze vooral mannelijke rootsartiesten moest verslaan. En dan was daar afgelopen zomer ook nog het Glastonbury festival met een line-up waar je u tegen kan zeggen met daartussen de ambassadrice van een genre dat een paar jaar geleden nog nauwelijks voor enige reuring zorgde: Dolly Parton. Niemand had het van tevoren kunnen voorstellen maar het was toch echt het optreden van de kleine vrouw uit Tennessee waar men het nog steeds over heeft. Echte country zit weer in de lift en ook de jonge, vrouwelijke garde staat te trappelen om van zich te laten horen. Lindi Ortega is er één van.

lindi_ortega

Indie Lindi

Het autobiografische nummer van de dag is nog relatief nieuw en komt van een Canadese met Iers en Mexicaans bloed die thans in Nashville woont. Op haar zeventiende pakte Lindi Ortega een oude gitaar van de muur en begon ermee te spelen. Al snel had ze in de gaten dat haar toekomstdroom een carrière was in het muziekwereldje, iets waar haar ouders niet achter stonden. De eerste jaren hield ze zichzelf in leven door naast het musiceren pizza’s te bakken en spullen te verkopen op rommelmarkten. Totdat ‘Indie Lindi’ uiteindelijk opgepikt werd door het grote Interscope Records maar al snel weer werd gedumpt omdat ze te ruig was voor radio. Op het bescheiden Last Gang Records lijkt ze eindelijk de aansluiting te kunnen vinden met haar luisteraars.

Silly Love

En die luisteraars zullen in een nummer als ‘Hard As This’ veel herkennen in vroegere relaties waar niet alles op rolletjes liep. Liefdes en relaties blijven ook anno nu een dankbaar onderwerp in countrymuziek. Sterker nog, zonder liefde zou er geen countrynummer geschreven kunnen worden. Ook Ortega maakt dankbaar gebruik van het onderwerp, weliswaar met tongue-in-cheek teksten. Of zoals ze zelf zegt:

Love is a silly thing. It’s so ridiculous. I write about how it is ridiculous.

Valentijn

Dat idee wordt alleen maar versterkt als je op een dag als vandaag langs de winkels loopt en de roze prullaria in de etalage ziet liggen. De liefde is blijkbaar te koop met spullen. Ortega heeft het niet zo op deze rozengeur en maneschijn die commercieel flink wordt uitgebuit. Zij, met haar begrafenisoutfits, heeft meer met de lugubere achtergrond van Valentijnsdag waarin Sint Valentijn ondanks doodsbedreigingen zijn christelijke geloof niet opgaf. Omdat dit weinig met liefde te maken had werd er uiteindelijk een verhaal bij verzonnen dat Valentijn een wet weigerde uit te voeren waarin keizer Claudius jonge mannen verbood om te trouwen omdat dit slecht zou zijn voor de prestaties van zijn legers. In het geheim trouwde Valentijn alsnog jonge soldaten. Dat kostte hem uiteindelijk zijn leven. Alles voor de liefde!

Oh ja, zodadelijk nog even een bloemetje halen.

Tags: , , , ,

-->