nummer van 08/02/2015 door Tim Calis

‘Silly Love Songs’ van Wings

Een liefdevolle middelvinger naar de critici

Tim Calis is journalist en tevens afgestudeerd als artiest aan de Herman Brood Academie. Hij is een enorme muziekliefhebber en heeft er toevallig ook graag een mening over – lees zijn stuk over Jay Z ft. Eminem vorig jaar. Vandaag belicht hij een muzikale grootheid uit een heel andere hoek: Paul McCartney en zijn band Wings, waar hij nog wel het een en ander over te zeggen heeft.

Wings 'Silly Love Songs' [Original 1976 Music Video]

“I didn’t leave the Beatles. The Beatles have left The Beatles, but no one wants to be the one to say the party’s over,” noteert journalist Ray Connolly tijdens een interview met Sir James Paul McCartney in 1970. Het stoppen van ‘The Fab Four’ betekent het einde van een tijdperk, maar tegelijkertijd het begin van een prachtige reeks solosuccesen van McCartney.

Wings en kritiek

Na het uitbrengen van de soloalbums McCartney (1970) en Ram (1971) lijkt Paul het eenzame artistieke bestaan wel weer gezien te hebben. In 1971 richt hij een nieuw bandje op: Wings. De formatie brengt in een paar jaar tijd een aantal zeer succesvolle albums uit, waaronder Band On The Run en Venus and Mars. Het succes blijft komen, evenals het commentaar op McCartneys muziek. Hij zou volgens critici alleen maar simpele liefdesliedjes kunnen schrijven.

WingsSilly Love Songs

In 1976 lijkt McCartney klaar met de kritiek van recensenten en schrijft hij ‘Silly Love Songs’, dat door Wings wordt opgenomen in de legendarische Abbey Road Studios en uiteindelijk op het album Wings At The Speed Of Sound belandt. Het levert – wat mij betreft – één van zijn leukste liedjes ooit op. De muziek in de eerste seconden van de track lijkt een fabriek voor te stellen waarin aan de lopende band hits worden geproduceerd. De diepe basslijn, warme strijkers en veel te vrolijke blazers begeleiden vervolgens McCartney’s rake woorden:

You’d think that people would have had enough of silly love songs
I look around me and I see it isn’t so
Some people want to fill the world with silly love songs
And what’s wrong with that?
I’d like to know
‘Cause here I go again
I love you, I love you

John Lennon

Het verhaal gaat dat ex-Beatle John Lennon de kritiek op Pauls liedjes deelde en dat de tekst daarom deels aan hem is gericht, maar dit lijkt onwaarschijnlijk. De twee haalden na het Beatles-tijdperk weleens naar elkaar uit, maar ten tijde van ‘Silly Love Songs’ was de band tussen de iconen al lang weer goed.

Paul McCartney

Foto: Robert Ellis

Succes

Dat de luisteraar de liefdesliedjes van Macca nog niet beu is, blijkt uit het gigantische succes dat ‘Silly Love Songs’ heeft. Het nummer wordt een wereldwijde hit en belandt in de meeste landen zelfs op de eerste plaats van de hitlijsten. In Amerika staat de silly song vijf weken op nummer één, wat in die tijd een uitstekend resultaat is. Aan het einde van 1976 roept de toonaangevende Amerikaanse hitlijst Billboard het liedje uit tot de grootste hit van het jaar. Opvallend genoeg behaalt het nummer in thuisland Engeland ‘slechts’ de tweede plek in de charts.

Live

Tijdens de gigantische wereldtournee Wings Over the World is ‘Silly Love Songs’ een publieksfavoriet. Toch besluit McCartney om het liedje nadien nooit meer live te spelen. Al 39 jaar wachten de fans, waaronder ik, tevergeefs op dat ene moment dat het herkenbare intro van die hitfabriek weer door het stadion galmt. Dat McCartney zijn Beatles-Hofner even aan de kant zet, zijn doorleefde handen naar die Rickenbacker 4001S-LH uit het Wings-tijdperk grijpen en hij de groove speelt die veel mensen zo graag willen horen. Voor elk concert stoten een vriend en ik elkaar aan: “Zou hij hem spelen?” Het slotapplaus blijkt drie uur later toch altijd weer een teleurstellend antwoord.

Volgens bandlid Wix zou de silly love-hit onlangs weer zijn gerepeteerd, maar de kans lijkt groot dat we binnenkort weer ‘gewoon’ naar één van zijn andere liefdesliedjes staan te luisteren.

Love doesn’t come in a minute
Sometimes it doesn’t come at all
I only know that when I’m in it
It isn’t silly, love isn’t silly, love isn’t silly at all

Tags: , , , , , , ,

-->