nummer van 02/02/2015 door

‘Tourniquet’ van Spidergawd

Noorse rock anno 2015

Spidergawd – Tourniquet

De sporen van Spidergawd lopen ver terug in de Noorse rockgeschiedenis, maar de band uit Trondheim mag desondanks de meest verfrissende rockplaat van 2015 al op haar naam zetten. Toegegeven, dit jaar is krap een maand oud dus veel zegt dat nog niet, maar mocht ik Spidergawd II tegen het einde van het jaar alweer vergeten zijn dan moet het wel een belachelijk goed muziekjaar worden. Ook een scenario waar mee te leven valt.

Enfin, eerst maar eens over dat cv van de bandleden. Dat vinden ze zelf allemaal het vermelden niet waard, want op hun website en Facebook-pagina wordt er met geen woord over gerept. Dat siert de Noren, maar het feit dat bassist Bent Sæther eind jaren 80 aan de wieg van Motorpsycho stond en ook drummer Kenneth Kapstad uit die band in de gelederen van Spidergawd te vinden is, mag natuurlijk best gezegd worden. De platen die zanger Per Borten met Cadillac maakte zijn ook de moeite waard en in saxofonist Rolf Martin Snustad vindt de band nog een interessante toevoeging.

Spidergawd

Bij de combinatie van rock en saxofoons denk je misschien al snel aan een experimentele band als Morphine, maar bij Spidergawd wordt er doodsimpel keihard gerockt. Inventief en origineel, dat wel, maar dat het moet rocken is duidelijk hoorbaar bij ieder nummer het uitgangspunt geweest. Als je niet beter wist zou je die saxofoon tijdens een eerste luisterbeurt dan ook makkelijk aan kunnen horen voor een vet fuzzende gitaar.

Spidergawd II is niet geheel verrassend de tweede plaat van de Noren en in veel opzichten een scherper uitgewerkte versie van de debuutplaat die in het voorjaar van 2014 verscheen. Destijds wilde de band vooral de energie vastleggen die na een paar oefensessies al groter bleek dan hun aanvankelijke ambities voor dit hobbymatig bedoelde project.

Spidergawd II (2015)

Spidergawd II (2015)

De psychedelische zijsporen richting Hawkwind van die plaat worden op de opvolger in veel strakkere banen geleid, waardoor het nieuwe album levendige herinneringen aan bijvoorbeeld Thin Lizzy en The Hellacopters oproept. Rock uit de eredivisie dus, die zich naast een hoog energieniveau vooral onderscheidt door sublieme liedjes.

Op plaat heeft Spidergawd de zaken dus al goed voor elkaar, wat betreft de promotie van hun shows is er nog wel wat ruimte voor verbetering. Afgaande op hun website zou je namelijk op 9 april tevergeefs op zoek gaan naar het Roadburn festival in Ytrecht, terwijl ze ook nog eens nalaten te vermelden dat ze op 15 maart gewoon in de kleine zaal van Hedon Zwolle staan. Maar goed, zolang de muzikale prioriteiten blijven liggen waar ze nu liggen is ze dat vergeven.

Tags: , , , , , , , , , ,

-->