nummer van 30/01/2015 door

‘Live Fast, Diarrhea’ van The Vandals

Vandals Bad, Song Good


Elk jaar laaien de geruchten weer op dat men nu toch écht gaat starten met het van een nieuwe X-Files serie of film. Als fan sta ik er dubbel in. Aan de ene kant kunnen ze met de huidige technieken fantastische films maken. Maar een goede film dient wel een goed plot te hebben. Dat was nu juist hetgeen wat ontbrak bij de voorgaande X-Files films.

Fear Of A Punk Planet

Als puber zat ik elke maandagavond met een makker klaar voor de TV. Met de uit de voorraadkast geplunderde chips op schoot schreeuwden en vloekten we ons van de spanning door de aflevering heen op Veronica TV. Om verschillende redenen zijn een aantal afleveringen mij bijgebleven. Zo ook de aflevering ‘D.P.O.’ uit het derde seizoen. Hierin onderzoeken hoofdrolspelers Mulder en Scully het overlijden van een aantal jongeren die allemaal geraakt zijn door de bliksem. In deze aflevering zijn de piepjonge acteurs Jack Black en Giovanni Ribisi te zien. Die laatste loopt gedurende de aflevering rond in shirts van The Vandals en ook op zijn slaapkamer hangen de nodige punkposters.

Scully is A Punk

Kort ervoor hadden we afstand gedaan van de metal en ons volledig gestort op punkrock. Het was 1995. Bad Religion, Green Day, Rancid, Pennywise maar ook de gehele catalogus van Lookout! Records in onze Walkmans. Toen ook nog eens het nummer van de dag voorbij kwam, waren we helemaal overtuigd dat deze serie prima samenging met onze muziek. Voor Gillian Anderson (Scully) was het het geen gekke keuze. Ze had immers in haar jeugd met een hanenkam rondgelopen en was vaak in de pit te vinden.

Vandalspic4Een jaar na de uitzending staat NOFX in Nederlsnd op de planken samen met Good Riddance en jawel, The Vandals. Het valt op dat het eigenlijk maar een matige band is. Dat weerhoudt ons er echter niet van om helemaal los te gaan. Bezweet en plakkerig duiken we de trein in die ons naar huis moet brengen. Wanneer we bij Duivendrecht stoppen, stappen er hordes bakvissen in die zojuist hun King Of Pop in de Amsterdam Arena hebben gezien. We kijken elkaar aan en voelen ons buitengewoon punk. The Vandals mogen dan wel niet de band van de avond zijn maar alles is beter dan Michael Jackson!

Tags: , , , , , , ,

-->