nummer van 25/01/2015 door Martijn Vet

‘Creep’ van The Chills

Ontvang die man met open armen!

Gastblogger Martijn Vet schrijft overdag teksten over mensen en techniek. ’s Avonds kruipt het bloed waar het niet gaan kan en móet er af en toe een stukje over muziek uit. Bijvoorbeeld op Ondergewaardeerde Liedjes of zijn blog over actuele liedjes. Martijn is daarnaast een van de initiatiefnemers van de Snob 2000.

The Chills – Creep

Dat er buitenaards leven is, is zo goed als zeker, verzekeren de deskundigen ons. Het is dan ook erg aannemelijk dat er buiten onze planeet popmuziek wordt gemaakt. Muziek die zonder aardse invloed zijn ding kan doen.

Het is natuurlijk volkomen onzin, maar de gedachte dat Nieuw-Zeeland zo ver van ons af ligt dat muzikanten daar ongehinderd door wat voor invloed dan ook hun liedjes kunnen schrijven, is aantrekkelijk. Feit is dat ons in de jaren 80 en 90 tal van Nieuw-Zeelandse bands bereikten die met hun alternatieve popliedjes een heel eigen universum leken te bestieren. Natuurlijk hadden bands als Able Tasmans, The Clean en The Chills wel eens van The Beatles of The Velvet Underground gehoord, maar de zogeheten Dunedin sound klinkt toch bijna als een eigen genre. Vaak niet al te best opgenomen indie-popliedjes die op het eerste gehoor wat voortkabbelen, maar vaak van een ongekende schoonheid blijken te zijn.

Nooit hip

In eigen land waren bands als Able Tasmans, The Clean en The Chills bijzonder succesvol, daarbuiten zijn ze nooit hip geworden en bleven het vooral cultbands. Zelfs na aanbevelingen van grootheden als R.E.M., Mudhoney en Pavement bleven de Nieuw-Zeelanders tamelijk obscuur.

The Chills

The Chills, veruit de bekendste van deze lichting bands, werd meer dan dertig jaar geleden opgericht. Zanger/componinst Martin Phillipps is in de loop van de jaren de enige constante factor in de band. Ze hebben meer compilaties dan reguliere albums op hun naam staan. En al zou dit jaar nieuw werk moeten verschijnen, de hoogtijdagen van de band waren toch vooral eind jaren 80.

Heavenly Pop Hits

Wil je je inluisteren in het wondermooie universum van The Chills, begin dan op Spotify met de verzamelaar Heavenly Pop Hits. Wat je daar niet vindt, is het album Brave Words uit 1987. Sterker nog, het kostte me een paar jaar geleden veel te veel moeite en nogal wat geld om een cd van een van mijn favoriete albums aller tijden te bemachtigen.

The Chills - Brave Words [album]

The Chills – Brave Words

De plaat eindigt met ‘Creep’, een liedje waar Belle & Sebastian een moord voor zouden doen. Een song over een onwelkome indringer in het huis van de vrouw die hij liefheeft, het klinkt nogal, eh, creepy, maar deze man zou iedereen met open armen moeten ontvangen. “You’re the answer to a prayer time after time, year after year.” Het zal je gezegd worden!

De studioversie van ‘Creep’ staat zelfs niet op YouTube. We moeten het doen met een, gelukkig lang niet verkeerde, live-versie. Nog een geluk, want de band blijkt het nummer nauwelijks live te hebben gespeeld. Volgens de statistieken in 1990 voor het laatst. Voor de albumversie, iets beheerster en minder gejaagd dan de live-versie, moet je je toevlucht zoeken tot Grooveshark.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

-->