nummer van 24/01/2015 door

‘Down On The Corner Of Love’ van Buck Owens

Jekyll and Hyde

BUCK OWENS DOWN ON THE CORNER OF LOVE

Buck Owens had twee kanten. Hij was je allerbeste vriend of je allergrootste vijand. In zijn leven maakte hij meer vijanden dan vrienden. Hoewel hij in zijn postuum verschenen autobiografie Buck ‘Em wel enige zelfreflectie weet toe te passen, valt het op dat hij behoorlijk mild is over zichzelf. De niet-geautoriseerde biografieën schetsen een totaal ander beeld. Bij elk hoofdstuk van het boek en zijn leven verzucht de lezer: “Wat een klootzak!”.

Mr. Hyde

Niet dat hij in dat opzicht uniek was. Het countrygenre kent nog meer moeilijke mannen. Zo liet Bill Monroe zijn bandleden op het land van zijn eigen boerderij hard werken wanneer er geen optredens waren geboekt. George Jones sloeg menig keer zijn huis overhoop en schoot zelfs op zijn toenmalige echtgenote Tammy Wynette. Om over de mannen uit de Outlaw beweging nog maar te zwijgen.

Owens was een rokkenjager en had woedeaanvallen. Dit resulteerde uiteindelijk in maar liefst zeven huwelijken die allemaal door wangedrag, huiselijk geweld en (niet of) vroegtijdig strandden. Soms hield een vrouw het een paar jaar met hem vol. Zijn snelste scheiding was al na een paar dagen. Zijn bandleden, uitgezonderd gitarist Don Rich, huurde hij in voor zijn optredens. Als je geluk had werd je uitbetaald in geld. Anders kreeg je een brood met een stuk worst. Voor zijn fans had hij niet altijd evenveel geduldig. Vooral jonge kinderen en bejaarden vond hij maar lastig en zij moesten het daarom regelmatig verbaal ontgelden.
Wat een klootzak.

Buck_Owens-12-800x400

The Beatles

Maar Owens had ook vele bewonderaars. Zo namen niemand minder dan The Beatles één van Owens’ eigen grote hits op: ‘Act Naturally’. Drummer Ringo Starr zag het als een grote eer om een nummer te mogen zingen van één van zijn grootste, muzikale helden. Jaren later namen ze het nummer nogmaals samen op. Hiervoor nam Ringo Starr in 1970 zelf ook een prachtige countryplaat op. Op Beacoups of Blues liet hij horen dat het opnemen van ‘Act Naturally’ geen toeval was. Hij hield van deze muziek.

Back in Bakersfield

Het was Dwight Yoakam die de bijna vergeten zanger eind jaren 80 definitief weer terugbracht in de spotlights. Buck Owens was emotioneel en creatief nooit meer helemaal de oude geworden toen zijn rechterhand, gitarist en beste vriend in de zomer van 1974 kwam te overlijden door een motorongeluk. Rich werd al op 16-jarige leeftijd ingelijfd door Owens als gitarist van zijn Buckaroos. In al die jaren heeft hij Rich gsmeekt om niet meer op de motor te stappen omdat hij er een slecht gevoel over had. Ook de avond van zijn dood had hij tevergeefs aan zijn vriend gevraagd om niet de motor te nemen. Al die jaren kon en wilde Owens niet over zijn overleden maatje praten en ook ging het muzikaal bergafwaarts.

Buck Owens & Don Rich 'My Heart Skips To Beat'

Met Don Rich in beter tijden

Totdat Yoakam, zelf ook een belangrijke schakel in de Bakersfield sound (het rauwe tegengeluid van de gelikte sound uit Nashville), zijn held vroeg om samen nieuw leven te blazen in een bescheiden hitje van Owens uit 1973. Na enig aarzelen stemde Owens in en scoorden ze een monsterhit met ‘Streets of Bakersfield’. Buck Owens was terug en genoot van zijn hervonden faam.

Sterven op het podium

Op 25 maart 2006 at hij zijn favoriete maaltijd in zijn eigen club in Bakersfield waar de kwieke zeventiger, wonderbaarlijk genezen van keelkanker, nog altijd voor afgeladen zalen stond te spelen. Die avond voelde hij zich niet zo goed en stond op het punt om te vertrekken. Een groep fans uit de staat Oregon waren van verre gekomen om hem op te zien treden. Hij wilde en hen niet teleurstellen en besloot alsnog het podium op te klimmen. Na het optreden reed hij naar huis en ging hij voor een laatste keer slapen om nooit meer wakker te worden. Wat een baas!

Dwight Yoakam was nog niet klaar met Buck Owens en nam een compleet album op met louter covers van Owens met de toepasselijke naam Dwight Sings Buck. Een mooi en waardig eerbetoon aan zijn mentor en vriend waar ook deze versie van het nummer van de dag niet op mocht ontbreken. Dat hoef je niet van mij aan te nemen natuurlijk. Maar laat je dan tenminste overtuigen door deze dames en heren uit Zeewolde:

DOWN ON THE CORNER OF LOVE

Tags: , , , ,

-->