nummer van 23/01/2015 door

‘Wishes’ van Beach House

Ray Wise, vuurwerk en een paard

BEACH HOUSE – "WISHES" – Directed by ERIC WAREHEIM (Official Video) – PLEASE SET TO 1080p!!!

Ray WiseMisschien zijn het de groeven in zijn gezicht. Zijn megalomane lach en vileine oogopslag. Zijn wenkbrauwen, die naar beneden krullen als ook de huid ertussen samenspant en twee korte lijnen achterlaat. Wat het ook is: er zit meer achter zijn schurkenimago. Iets verdrietigs, ontroerends. Een man die met zijn afleidende, doortastende blik een hoop geheimen lijkt achter te houden. Die vooral in het openbaar nietsontziend is, maar van binnen worstelt met allerhande demonen. Niet voor niets castte regisseur David Lynch hem begin jaren 90 in de cultserie Twin Peaks; acteur Ray Wise is met zijn gelaatstrekken en valse glimlach de perfecte bad guy die we stiekem toch een beetje bewonderen. Leland Palmer, een culticoon an sich.

Beach House-zangeres Victoria Legrand bewondert hem zeker; ze is groot fan van David Lynch’ werk. Ze vindt Ray Wise geweldig, zegt ze tegen regisseur Eric Wareheim (Tim & Eric Awesome Show) als ze het over de nieuwe videoclip voor het nummer ‘Wishes’ (Bloom, 2012) hebben. Als acteur, maar ook vanwege zijn markante verschijning, die het midden houdt tussen een pyschopatische politicus en charmante huurmoordenaar. Er is inderdaad maar weinig aan Ray Wise dat oprechte vriendelijkheid uitstraalt. Maar dat is precies wat hem zo intrigerend maakt, vindt Victoria. Ze belt Wareheim en somt enthousiast enkele beelden op die door haar hoofd schieten. “Victoria had a couple of simple ideas. She was like, ‘I really like Ray Wise, I like the idea of it happening during a half-time show.’ She had a vision of a horse”, aldus Wareheim. Wie Wareheims clip voor Major Lazer wel eens heeft gezien, snapt dat hij wel wat met Victoria’s absurdistische wensen kon.[1]

Major Lazer "Pon De Floor"

Ray Wise, de pauze van een sportwedstrijd en een paard. Wareheim vond Victoria’s surrealistische beelden zo krachtig dat hij er weinig aan toe te voegen had. Nou ja, zichzelf, op 2:35. Misschien nog een paar paardenmaskers. Wat hyperactieve cheerleaders. En om het af te maken: prachtig siervuurwerk. Aan Ray Wise de taak om nog enige duiding aan het geheel te geven door Victoria’s zang te playbacken in een tenue waar menig gabber uit de jaren 90 jaloers op zou zijn. Alles aan de clip van ‘Wishes’ werkt vervreemdend. Met de minste fantasie zie je een stel vermomde aliens op een sportveld dansen, zingen en trucs uithalen, in een poging zo menselijk mogelijk te lijken. Ray Wise als opperalien, die met zijn blik en met behulp van Victoria’s stem sporttribune na sporttribune hypnotiseert om uiteindelijk al galopperend op zijn paard planeet aarde over te nemen. Maar ze kunnen er natuurlijk ook iets anders mee bedoeld hebben.

De meeste videoclips van Beach House hebben iets eigenaardigs. Sommige zijn heel mooi: bekijk zeker de korte film Forever Still die voor Pitchfork werd gemaakt, waarin de band door de woestijn trekt en op verschillende plekken nummers speelt (‘Wild’, ‘The Hours’, ‘Wishes’ en ‘Irene’). Of ‘Lazuli’ (Bloom, 2012).

Beach House – Forever Still

BEACH HOUSE — "LAZULI" (OFFICIAL MUSIC VIDEO)

  1. [1]Herkenbaar? Beyoncé samplede Major Lazers aanstekelijke melodie voor haar hit ‘Run The World (Girls)’.

Tags: , , ,

-->