nummer van 19/01/2015 door

‘At Your Best (You Are Love)’ door Frank Ocean

Meer ontroering dan verleiding

Een stem waarvan je pijn in je borstkas krijgt, alsof iemand je hart vastgrijpt en op zijn kop zet. Een stem waarvan je gaat zweten. Een stem waar je stil voor blijft. Een stem waar alleen maar een ingehouden piano bij hoeft. Of misschien dat nog niet eens. Een stem voor het diepste, donkerste moment van de nacht. Die snijdende falsetto. Frank Ocean. Eindelijk weer met een volledig nummer.

Toen afgelopen vrijdag in Amerika dat diepste, donkerste moment van de nacht bereikt was, plaatste Frank Ocean op zijn Tumblr-blog een nieuwe mp3. Nadat zijn debuutalbum Channel Orange in 2012 uitkwam, besloot de zanger dat anti-promotie voor hem de beste promotie zou betekenen, en dus haalde hij zijn website, zijn Facebook-account en zijn Twitter-account offline. Sindsdien is er alleen maar die Tumblr, waar hij regelmatig een foto of plaatje plaatst, maar zelden echt iets vertelt. Die nieuwe mp3 was ook alleen maar een mp3, geen tekst, geen titel. Het liedje stond echter binnen een paar uur op iedere muzieksite. Met het verhaal erbij.

Aaliyah

Dat verhaal: Oceans pijnlijk intieme versie van ‘At Your Best (You Are Love)’ is een ode aan R&B-zangeres Aaliyah, die met het nummer in 1994 haar eerste top 10-hit scoorde. Ze zou vrijdag 36 zijn geworden, als ze niet op 22-jarige leeftijd was omgekomen in een vliegtuigongeluk. Verschrikkelijk jong. Nog jonger was ze toen ze doorbrak met ‘At Your Best (You Are Love’): vijftien jaar, al zou je haar met die typische jaren negentigkleding in de video op bijna twintig schatten (sowieso een decennium waar iedereen er tien jaar ouder uit wilde zien, bekijk een gemiddelde aflevering van Friends).

Aaliyah – At Your Best (You Are Love) (Official Video)

Age Ain’t Nothing But A Number was de titel van Aaliyahs debuutalbum. Haar talent om zich ouder voor te doen dan ze was, bleek nog eens van pas te komen in 1994. Ze trouwde met haar producer R. Kelly en deed daarbij succesvol alsof ze achttien was. Toen het nieuws later alsnog uitlekte, ging het stel echter meteen weer uit elkaar en bemoeide Kelly zich niet meer met haar carrière – des te meer met andere vijftienjarige meisjes.

Drake

Tussen haar dood en Frank Oceans ode werd Aaliyahs lieflijke stem vaker vereerd. Rapper Drake vond één van haar melodieën in ‘At Your Best (You Are Love)’ zo mooi dat het zichzelf als refrein kon dienen. Hij samplede het in 2010 voor zijn ‘Unforgettable’. Meteen in het begin hoor je hoe een wat omhooggepitchte Aaliyah de show steelt met drie woorden: “Let me know.”

Drake – Unforgettable (Feat. Young Jeezy) with Lyrics on Screen

Tamar Braxton

Vier jaar later inspireerde Drakes versie zangeres Tamar Braxton (het zusje van Toni) tot een nieuwe sample. Aaliyahs stem werd wéér wat hoger gepitcht, en raakte daarmee ook weer wat verwijderd van het origineel. Het resultaat was ‘Let Me Know’, een nummer waar letterlijk niemand op zat te wachten.

Tamar Braxton – Let Me Know ft. Future

The Isley Brothers

‘At Your Best (You Are Love)’ is oorspronkelijk geschreven door The Isley Brothers die het in 1976 voor hun moeder opnamen. Wanneer je het origineel beluistert, besef je dat Frank Ocean meer refereert aan Ron Isleys fluweelzachte gecroon dan aan Aaliyahs typische jaren 90-versie.

The Isley Brothers – "At Your Best (You Are Love)".wmv

Oceans minimalistische versie grijpt terug naar een uitvoering die elf jaar voor zijn geboorte werd opgenomen. Zelfs Aaliyah kwam pas drie jaar na ‘At Your Best (You Are Love)’ ter wereld. Age is but a number. Het is vooral het algemene verstrijken van de tijd, de evolutie, die het verschil maakt. The Isley Brothers, Aaliyah, Drake, Tamar Braxton – hoewel sommige versies méér dan geslaagd zijn, lukte het geen van hen om ‘At Your Best (You Are Love)’ uit haar glijerige porno-R&B context te trekken. Pas in 2015, door de evolutie die het genre sinds het verschijnen van onder andere Channel Orange doormaakte, kan het een nummer zijn dat meer ontroert dan verleidt.

Tags: , , , , , , , , ,

-->