nummer van 18/01/2015 door

‘Hooked On A Feeling’ van B.J. Thomas

Vergeet die intro…

B. J. Thomas: Hooked on a Feeling (James, 1968) – Lyrics

Het nummer van vandaag zal bij veel mensen in het geheugen staan gegrift in de versie van Blue Swede, de band die er in 1974 in Amerika mee op nummer 1 stond. Ook als je geen muziek uit die tijd luistert is de kans dat je het nummer kent groot, want vorig jaar werd het nog gebruikt in de bioscoophit Guardians Of The Galaxy en de bijbehorende trailer. Ik was eigenlijk van plan eens uit te zoeken waar dat gekke “ooga-chaka”-intro nu precies vandaan kwam, totdat ik de originele versie van het nummer weer eens hoorde en besefte hoe veel beter die eigenlijk is dan de single van Blue Swede.

Het oorspronkelijke nummer werd in 1968 geschreven door Mark James, een jeugdvriend van B.J. (Billie Joe) Thomas. Terwijl Thomas al vanaf de vroege jaren zestig aan zijn muzikale carrière als artiest werkte, hield James zich meer bezig met het schrijven van nummers voor anderen. In 1967 werd hij door producer Chips Moman ingelijfd, die hem aanstelde als een van de vaste songwriters voor zijn artiesten. In 1968 bracht James zelfs een single uit onder zijn eigen naam. Het zou echter nog een jaar duren voordat het nummer met de titel ‘Suspicious Minds’ de hit werd die we uiteindelijk allemaal zijn gaan kennen in de uitvoering van Elvis Presley.

B.J. Thomas - Hooked On A FeelingEen bron van soul

‘Hooked On A Feeling’ werd dus rond dezelfde tijd geschreven als ‘Suspicious Minds’ en dat is goed te horen. Anders dan de toch wat droge, weinig sprankelende versie die het in de handen van Blue Swede werd, is het nummer zoals het in eerste instantie voor B.J. Thomas werd geschreven veel interessanter.

Toegegeven, een zweempje kitsch hoor je er best in. Niet zo gek als je bedenkt dat een van Thomas grootste hits het mede door Burt Bacharach geschreven nummer ‘Raindrops Keep Fallin’ on My Head’ is. Misschien is het meer braafheid dan kitscherigheid eigenlijk, maar achter dat vriendelijke en toegankelijke gezicht en die elektrische sitar (!) broeit toch ook een warme bron vol soul. Precies die basis die Elvis met zijn versie van ‘Suspicious Minds’ zo geniaal wist uit te vergroten.

Een lange weg te gaan

B.J. Thomas scoorde uiteindelijk een aardige hit met ‘Hooked On A Feeling. Niet zo groot als Blue Swede een paar jaar later, maar een 5e positie in de Billboard Hot 100 is natuurlijk niet verkeerd. Daarna ging het nummer in de handen van vele artiesten een eigen leven leiden.

De Engelse Jonathan King was in 1971 de eerste die het nummer coverde en daarmee verantwoordelijk voor het opmerkelijke intro dat we kennen uit de versie van Blue Swede. Popkenners zijn vaak van mening dat hij de intro op zijn beurt weer jatte van Johnny Prestons single ‘Running Bear’ uit 1960. King zelf legde het uit als een a-capella versie van een typische reggae-gitaarpartij.

Jonathan King – Hooked On A Feeling

Drie jaar later was het de beurt aan Blue Swede, een Zweedse popgroep wiens oeuvre uit niets meer bestaat dan twee albums met covers. Helemaal trouw aan het origineel bleef de band trouwens niet, want enkele tekstregels die wel eens geïnterpreteerd zouden kunnen worden als een verwijzing naar drugs werden angstvallig aangepast. Commercieel gezien een slimme zet, want een paar jaar eerder had president Nixon alle radiozenders vriendelijk doch dringend verzocht om alle nummers met drugreferenties van de playlist te halen.

1. Blue Swede – Hooked on a Feeling

Dit is nog maar het begin van een lange lijst artiesten die het nummer onder handen namen en ook in films (Reservoir Dogs) en televisieseries (Ally McBeal) kwam het nummer regelmatig voorbij. Een lijst die te lang is om hier te gaan vermelden, maar waarvan er een clip natuurlijk niet mag ontbreken.

David Hasselhoff – Hooked on a Feeling

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

-->