nummer van 13/01/2015 door

‘Golden Number’ van Ghost Bath

Made in China als kwaliteitsstempel

Over de vraag hoeveel albums van Chinese artiesten ik in mijn kast heb staan hoef ik niet lang na te denken. Nul, en dat zal voor het merendeel van deze lezers van dit blog waarschijnlijk hetzelfde zijn. China speelt op uiteenlopende gebieden een steeds belangrijkere rol in de wereld, maar wat betreft moderne muziek zijn de internationale invloeden nog niet zo groot. De kans dat je als metalfan dit jaar een Chinese release in huis haalt is echter aanzienlijk.

Op 17 maart verschijnt namelijk Moonlover, het tweede album van Ghost Bath. De band komt uit Chongqing, een stad van 8 miljoen inwoners in het midden van China. De band presenteerde vorig jaar haar eerste album Funeral, en trok met hun verstikkende en naargeestige black metal al behoorlijk wat aandacht buiten het eigen land. Vorig week verscheen in de vorm van ‘Golden Number’ een eerste track van hun aanstaande album en lijken de oren nog meer gespitst.

Ghost Bath

Dat zal in de eerste plaats veel te maken hebben met het feit dat hun knap doorontwikkelde aanpak op deze nieuw track verdacht veel in de buurt komt van Deafheaven, de band die in 2013 eigenhandig de black metal uit haar comfort zone trok en voorstelde aan wonderbaarlijk goed passende puzzelstukjes uit de shoegaze, post-rock en punk.

De neiging om Ghost Bath aan te zien voor een typisch Chinees product dient zich dan ook al snel aan: op het eerste gezicht een perfect gelukte kopie, om na een paar keer draaien vanwege inferieure kwaliteit alsnog uit elkaar te donderen. Maar de grap is dat je na een tweede, derde, of vierde luisterbeurt van dit bijna tien minuten durende nummer juist moet concluderen dat ‘Golden Number’ een oersterk fundament is, waar met gemak een fantastische full length op gebouwd zou kunnen worden.

Ghost Bath - Moonlover

Ghost Bath – Moonlover

Je wordt direct in een zuigende draaikolk van riffs, blastbeats en gekrijs getrokken, waarvan je de bodem op 01:46 bereikt. Er wordt wel eens gezegd dat de verdrinkingsdood vooraf wordt gegaan door een berustend gevoel van gelukzaligheid. [1] De gitaarmelodie die vanaf dit punt te horen is zou wat dat betreft een passende metafoor zijn. De eerste keer dat je ‘m hoort lijkt het allemaal wat eenvoudig en uitgekauwd, maar zodra daarna de muzikale chaos weer over je wordt uitgestort merk je dat je niet kan wachten om weer houvast te vinden in die gitaarlijn.

Dat je die niet meer vindt is misschien wel de sterkste eigenschap van ‘Golden Number’. Soms denk je ‘m even te horen, verstopt onder razende gitaren, in de majestueus aanzwellende synths of in het duister klinkende koor. Je zoekt en grijpt zonder succes, om vervolgens ten onder te gaan in een stemmige piano-outro dat uiteindelijk ook weer die wanhopige berusting brengt.

  1. [1]De bandnaam is een synoniem voor een zelfmoordmethode waarbij men zichzelf verdrinkt.

Tags: , , , , , ,

-->