nummer van 11/01/2015 door Irina Verwer

‘MacArthur Park’ van Waylon Jennings & The Kimberlys

Beste slechtste nummer ooit

Gastblogger Irina Verwer verdeelt haar tijd tussen yogastudio en keuken. In haar keuken zingt ze graag mee met Dolly, Boysetsfire, Elvis en Dave Stringer terwijl ze nieuwe, culinaire creaties bedenkt en maakt. Deze passies bundelde zij in haar yogische kookboek ‘Kopstand in de Keuken’. Daarnaast geeft ze retreats over de hele wereld, maakt ze video’s voor Ekhart Yoga en schrijft ze masterclasses voor Yoga Magazine en Tijdschrift voor Yoga.

Waylon Jennings and the Kimberlys MacArthur Park

Op dagen dat ik me bijzonder empatisch voel, kan ik om vrijwel ieder liedje huilen. Of om films. M’n man lacht nog steeds om de tranen die over mijn wangen stroomden tijdens het moment dat Godzilla vermoord werd. En om mijn jaarlijkse gesnotter tijdens Buddy the Elf.

89844671

Jimmy Webb

Het heerlijk bombastische nummer van de dag is zo’n lied waar ik om kan huilen. Alleen op dagen dat ik me bijzonder empatisch voel, uiteraard.

‘MacArthur Park’ werd geschreven door Jimmy Webb uit Oklahoma, die tegen die tijd al meerdere hits geschreven had – voor anderen en later ook voor zichzelf. Hij probeerde ‘MacArthur Park’ te slijten aan de band The Association, maar deze band zag niks in de merkwaardige tekst en de lengte van het nummer.

Arthur

Uiteindelijk nam het Ierse multitalent Richard Harris het lied in 1968 op voor zijn debuutalbum en scoorde er zowel in Engeland als Amerika een top 10-hit mee. Richard Harris was behalve zanger ook schrijver, regisseur en acteur. Grappig genoeg is zijn naamsbekendheid grotendeels aan twee Arthurs te danken: in de muziekwereld ging deze eer naar ‘MacArthur Park’ en op het witte doek werd hij vooral bekend door zijn rol als koning Arthur in de film Camelot.

Na Richard Harris gingen er nog vele artiesten met het nummer vandoor, waaronder Donna Summer, die het integreerde in een bijna achttien minuten durende medley. Haar kortere versie werd Webb’s enige nummer één hit in Amerika.

Slechtste nummer ooit

Ik kan me voorstellen dat Webb daar blij mee was, vooral gezien het gegeven dat het nummer ook veel kritiek ontving.  In 1992 won het nummer bijvoorbeeld de prijs voor ‘Slechtste Nummer Ooit’, zowel in de categorie ‘tekst’ als in de categorie ‘algemeen’. Iets wat ik me dan weer niet voor kan stellen. En Webb ook niet, trouwens: “Those lyrics were all very real to me: there was nothing psychedelic about it to me. The cake, it was an available object. It was what I saw in the park at the birthday parties. But people have very strong reactions to the song. There’s been a lot of intellectual venom.”

Taart in de regen

De taart waar Webb het in bovenstaand citaat over heeft, is meteen de reden van mijn tranen. Voor wie de tekst niet kent:

“All the sweet, green icing flowing down
Someone left the cake out in the rain
I don’t think that I can take it
‘Cause it took so long to bake it
And I’ll never have that recipe again, oh noooooo”

Er is nauwelijks iets wat dramatischer is dan uren in de keuken staan te meten, mengen, kneden, gieten, vormen, bakken (of koelen, als je een raw vegan taart maakt), meten, mengen, scheppen, glazuren, laten afkoelen en met bloemetjes versieren om zo zonder recept, puur op je gevoel en je smaak, de perfecte taart te maken en deze vol trots naar het park te dragen voor een picknick met vrienden of de surpriseparty ter ere van de verjaardag van je geliefde (er was tenslotte voorspeld dat het een zonnige dag zou worden), waar het vervolgens gaat regenen (wat nou, zonnige dag?!), iedereen wegrent om te schuilen maar vergeet de taart te redden, jouw taart, je taart waar je dagen op gezwoegd had, die zo mooi was en zo goed smaakte en die nu langzaamaan wegdruipt en het had ZO LANG geduurd die taart te maken en je weet zeker dat je zo’n geweldige taart echt nooit, nooit, nooit meer kunt maken. Oh no.

By The Time I Get To Phoenix

Overigens draait het nummer niet eens echt om die taart, maar gaat het over de ten einde lopende relatie die Webb met Susie Horton had. Zij werkte in het kantoor van een verzekeringsmaatschappij tegenover het MacArthur Park in Los Angeles en bracht haar lunchpauzes met Webb in het park door. Volgens Webb waren dit de mooiste momenten van hun relatie.  Die momenten bleken niet voldoende om de relatie te redden. Susie Horton trouwde met het neefje van zangeres Linda Ronstadt en Jimmy Webb schreef nog een liedje over het einde van hun relatie: ‘By The Time I Get To Phoenix’.

Waylon’s way

Van alle covers van ‘MacArthur Park’ is die van Waylon Jennings mijn favoriet. Ik stel me graag voor dat Jennings het nummer gecoverd heeft vanwege de taart. Iets wat me logisch lijkt, aangezien hij, wanneer hij geen drugs gebruikte, graag at – getuige het door zijn vrouw Jessi Colter geschreven kookboek ‘Cooking Waylon’s Way’ en zijn voorliefde voor in boter gebakken donuts. Die ongetwijfeld groen geglazuurd werden. En vast wel eens eenzaam en verregend in een park achtergelaten zijn. Oh no.

rrwaylonjessi_4-x365

Waylon Jennings & Jessi Colter

 

Tags: , , , , , , , ,

-->