nummer van 10/01/2015 door

‘3 Shades Of Black’ van Hank 3

Drie tinten zwart

3 Shades of Black – Hank Williams III

Shelton Hank Williams werd geboren met een naam die voordelen en nadelen met zich meebrachten. De zoon, kleinzoon en stiefbroer van niet de minste namen in het countrygenre had weliswaar zijn naam mee maar kon de verwachtingen niet altijd waarmaken. Hierdoor zat hij vaker in de rechtbank dan hem lief was. Inmiddels doet hij wat hij zelf wil, brengt hij zelf zijn platen uit en heeft hij de totale controle over zijn eigen muziek en de randzaken.

Zijn vader speelde nauwelijks een rol in zijn opvoeding. Als kind van gescheiden ouders werd hij volledig opgevoed door zijn moeder. En zijn moeder zag het eigenlijk niet zitten dat hij muziek zou gaan maken. Maar het rebelse sloeg geen enkele generatie over dus ging de jonge Hank al snel op ontdekkingsreis. Die bracht hem via de in huis rondslingerende countryplaten naar de punk- en metalmuziek dat hij op de radio hoorde.

Nashville

tumblr_m8wxmtON6R1rbrgaoo2_500Toch werd er van Hank 3 verwacht dat hij in zijn opa’s en vaders voetsporen zou treden. De geschiedenis herhaalde zich hiermee. Hank Williams Jr was jaren eerder al voor dezelfde Nashville-kar gespannen. Hij kreeg de pakken van zijn vader aangemeten en nam de nummers op waar zijn vader groot mee was geworden. Pas jaren later kreeg Hank Jr. de gelegenheid om zijn eigen weg te gaan.
Met Hank 3, die ook nog eens wat betreft zijn stem en uiterlijk op zijn opa leek, dacht de industrie weer hetzelfde trucje uit te kunnen voeren. En in het prille begin leek dat ook goed te gaan. Het grote Curb records bracht al snel Three Hanks: Men With Broken Hearts uit. Nummers van Hank Sr. waar de vocalen van Hank Jr. en Hank 3 op een goedkope manier bijgevoegd werden. Ook zijn debuut Risin’ Outlaw voldeed nog volledig aan de verwachtingen van het label.

Rebel Within

Maar uiteindelijk was de rebel in Hank 3 sterker en wilde hij ook punk – en metalplaten gaan uitbrengen en kunnen zingen over wat hij zelf wilde. Ook de opzet van zijn optredens veranderde. Hij begon zijn set met de obligate country en schakelde na anderhalf uur over op de punk en metal. Dit was tegen het zere been van concertorganisatoren en het label. Na vele rechtzaken met Curb leken beide partijen uiteindelijk vrede te hebben gesloten en konden de ‘Fuck Curb’ t-shirts die Hank 3 had laten maken weer de kast in. Het album Straight To Hell die daarop zou moeten volgen, werd echter vertraagd. Deze keer was het warenhuis Wal-Mart de schuldige. Wal-Mart was inmiddels de belangrijkste speler geworden op de Amerikaanse muziekmarkt en kon eisen stellen aan artiest en label. Het album werd daarom gecensureerd uitgebracht voor Wal-Mart en kwam ongecensureerd maar met ‘Parental Advisory’ sticker in de overige winkels terecht. Het was de eerste countryplaat in de geschiedenis met zo’n sticker. Hank 3 was niet blij met de gang van zaken.

Kick to the curb

Toch waren het de platen op Curb die zijn beste werk voortbrachten. Het nummer van de dag komt Damn Right, Rebel Proud uit 2008. Het fantastische Rebel Within volgde twee jaar later en was het einde van de samenwerking tussen Hank 3 en Curb Records. Maar Curb dacht er anders over en bracht, zonder de toestemming van Hank 3, het album Hillbilly Joker uit, een album die het label een aantal jaren eerder niet wilde uitbrengen en aanleiding was voor vele de rechtzaken. Curb ging zelfs verder en bracht ook een compilatie uit onder de naam Long Gone Daddy. Hank 3, die niet de financiën had om dit via de rechter ongedaan te krijgen, riep zijn fans (Hellbillies en Hellbetties) op om de platen te stelen, gratis te verspreiden en kapot te maken.

Donker

Het nummer van de dag kent een aantal lagen. Naast de overduidelijke referentie aan zijn familielijn is het het ook een ode aan zijn fans: de cowboys, metalheads, punkers, rockers, stoners, outcasts, freaks. De interesse in het satanisme, die Hank 3 al vroeg in zijn leven had, wordt extra bekrachtigd door de quote van Church Of Satan oprichter Anton Lavey die halverwege voorbij komt. Volgens goed metalgebruik middels het backwards masking. Zijn boodschap? In ieder geval verdomde actueel.

“We feel that all religions are coming around to satanism. We are in the very throws of a new satanic age, the evidence is all around us, all you have to do is look at it.”

Tags: , , , , , ,

-->