nummer van 07/01/2015 door

‘Just What I Needed’ van The Cars

Aan die eerste singel hadden ze genoeg

THE CARS ― Just What I Needed

Wat moet het gaaf zijn als de eerste singel van je eerste album meteen de hit is waarmee je doorbreekt. Het overkwam The Cars, de Amerikaanse band die van 1978 tot 1988 zichzelf op de kaart (en vele “Beste Rockalbums”-lijstjes) zette. Natuurlijk, de twee leadzangers van de band, Ric Ocasek en Benjamin Orr hadden afzonderlijk van elkaar en ook samen al jaren aangepoot in de muziekindustrie. Maar in de formatie van The Cars, met Elliot Easton, Greg Hawkes en David Robinson, hadden ze aan ‘Just What I Needed’ genoeg.

‘Just What I Needed’ begon, zoals veel liedjes van The Cars, als een demo die met primitieve middelen opgenomen werd. In feite zat alles al in deze demo, alle haakjes en hoekjes die het nummer later zo succesvol zouden maken, alleen was het nog een beetje ruw. Vriend en radio-dj Maxanne Sartori van Boston Radio hoorde de hitpotentie van de opname meteen en begon het nummer veelvuldig te draaien tijdens zijn uitzendingen, totdat ook labels niet om de pakkende lijnen van het liedje heen konden. Elektra Records, zich bewust van het gebrek aan new wave bands in zijn catalogus, vocht het uit met Arista en won. The Cars had eindelijk zijn eerste platencontract binnen en met de ruwe diamant die ‘Just What I Needed’ heette ook meteen zijn sleutel tot succes.

THE CARS ― Just What I Needed (1977 DEMO)

Het leuke van internet is dat de eerste demoversie van ‘Just What I Needed’ met een klik op de knop terug te vinden is (hierboven). Dat het hier om een demo gaat, hoor je meteen: het geluid is nog wat kil en eendimensionaal, de foutjes in Orrs zang zitten er nog in en de refreinen klinken net iets minder overtuigend dan in de latere versie. Maar, de basis staat. In feite hoefde de demo alleen maar een beetje gepolijst te worden om te komen tot het resultaat waar The Cars in 1978 mee doorbrak: een ultrastrak, slim en catchy popliedje.

‘Just What I Needed’ vermengt zoveel verschillende geluiden en stijlen met elkaar dat het moeilijk te beschrijven is. Het gaat van classic tot glamrock, dan is het weer een 80s popliedje en die synthlijn doet denken aan blije power pop à la Weezer. Maar dan die zangpartij: Queens of the Stone Ages Joshua Homme kan haast niet per toeval tot precies dezelfde sound zijn gekomen als Orrs samenzang op 2:46, toch? Er is nog iets leuks aan Orrs zang: hij klinkt zo blasé dat de tekst die op het eerste gezicht een eenvoudige liefdesverklaring lijkt te zijn veel meer diepte krijgt. De tegenstrijdige zinnen “I guess you’re just what I needed, I needed someone to bleed” en “I needed someone to feed” krijgen daardoor een iets beter verhaal; is het echt of is dit puur sarcasme? ‘Just What I Needed’ is niet zo eenduidig als in eerste instantie lijkt, en dat komt in de geliktere versie van het liedje extra goed naar voren. Toch leuk om ook die eerste demo terug te horen.

Tags: , , , , , , , ,

-->