nummer van 03/01/2015 door

‘Hey Jealousy’ van Gin Blossoms

Druppel die de emmer doet overlopen

Gin Blossoms – Hey Jealousy

Al een paar dagen rijd ik rond in mijn 2013 Chevy Impala met 102.9 BOB FM uit Fort Myers op de radio. Het is hier 28 graden dus het raam kan open. De andere bestuurders kunnen hierdoor meegenieten van Smash Mouth, Bon Jovi, Nickelback. Journey, Boston, Volbeat en Deep Blue Something. Deep Blue Something? Ja, die! Lekker en gemakkelijk in het gehoor liggende muziek. Prima. Maar dan komt het nummer van de dag voorbij. Zo’n nummer wat je in Nederland nooit op de radio zal horen maar wat te fijn is om in de vergetelheid te laten raken.

Ik kan mij nog herinneren dat het nummer regelmatig voorbij kwam op MTV. Voor de jonge lezer: MTV zond vroeger 24 per dag muziekvideo’s uit in plaats van die reality troep die je tegenwoordig voorgeschoteld krijgt. Dit nummer kreeg destijds weer wat extra aandacht toen componist en voormalig gitarist Doug Hopkins zich van het leven beroofde. De achtergrond van het nummer en het uiteindelijke succes heeft er alles mee te maken. Want dit fijne nummer kent een dieptrieste geschiedenis.

MI0001340131

Depressie

Bij Hopkins was in zijn jeugd al vastgesteld dat hij last had van chronische depressie. Muziek was zijn uitlaatklep en met wat schoolvrienden begon hij Gin Blossoms. Voordat hij het in de gaten had werden ze een populaire band in hun thuisstad Tempe in de staat Arizona. De mix van power pop, college rock en grunge was in opkomst en A&M records zag wel wat in de band. Hopkins beschouwde zijn liedjes als een vorm van kunst en zag het niet zitten dat een major label zijn kunstwerken zou aantasten. Hij stelde zich hierdoor onwelwillend op ging uit protest meer en meer drinken. Hoewel hij verantwoordlijk was voor het creatieve gedeelte, voelde de band zich sterk genoeg om Hopkins tijdens de opnames van het album New Miserable Experience uit de band te gooien.  ze waren bang dat zijn overmatig drinken niet goed zou vallen bij hun platenlabel.

Tot overmaat van ramp vroeg de band hem ook nog om zijn rechten op zijn nummers aan hen te verkopen. Omdat hij financieel aan de grond zat, moest Hopkins wel instemmen. Maar de echte genadeslag kwam toen Gin Blossoms doorbraken met zijn muziek. Naast ‘Hey Jealousy’ was ook zijn  ‘Found Out About You’ een enorme hit en de band verkocht miljoenen albums. Het succes van ‘zijn’ band kon hij maar moeilijk verkroppen en opnieuw nam zijn alcoholgebruik toe. Hij had gedroomd van een gouden plaat. Die kreeg hij uiteindelijk voor ‘ Hey Jealousy’ en hing deze trots aan de muur. Maar na twee weken sloeg de depressie en/of de alcohol weer toe en rukte hij het van zijn muur om het aan gort te trappen.

Even leek er goed te gaan toen hij in 1993 besloot om in rehab te gaan om van zijn alcoholverslaving af te komen. Na het intakegesprek reed hij naar een lokale wapenwinkel en kocht daar een pistool. De volgende dag schoot hij zichzelf door het hoofd. Op de begrafenis kreeg de band postuum het bericht, via een koerier, dat Hopkins suiker in hun benzinetank had gedaan.

Mustaine

Gitaristen die, vlak voordat de band doorbreekt,  ontslagen worden omdat hun alcoholgebruik de spuigaten uitloopt. Dat verhaal hebben we natuurlijk vaker gehoord. Zo is daar het bekende voorbeeld van Dave Mustaine die vlak voor het opnemen van Kill ‘ em All uit Metallica wordt gegooid. Een aantal van zijn nummers verschenen uiteindelijk op de plaat zoals ‘ The Four Horsemen’  waar ik al eerder over schreef.

Ook drummers maken er wel eens een potje van. Zo ook Scott Raynor van Blink 182, de voorganger van Travis Barker. Ook Raynor was niet in staat om het drinken met zijn band te combineren. Met Travis Barker werd Enema Of The State opgenomen en werden de punkers stinkend rijk.

Ouch.

Tags: , , , , , , ,

-->