nummer van 30/12/2014 door

‘Bad Reputation’ van Freedy Johnston

Voer voor de popquiz

Freedy Johnston – Bad Reputaion (Video Version)

De glooiende weilanden van Pennsylvania vormen een mooi contrast met de afgereden Oldsmobile Cutlass waarmee de bowlende anti-held Roy Munson ze doorkruist. Een contrast dat nog eens wordt versterkt door de misère die doorklinkt in de akkoorden van ‘Bad Reputation’, het nummer dat de scène begeleidt. De eerste regels die Freedy Johnston zingt maken het plaatje compleet.

I know I got a bad reputation
And it isn’t just talk, talk, talk
If I could only give you everything
You know I haven’t got

Het plaatje is een scène uit Kingpin, een van de filmklassiekers die ik afgelopen kerst naast Home Alone en Die Hard zag. Na The Big Lebowski zonder twijfel een van de beste bowlingfilms, maar aan de andere kant: hoeveel zijn er daar überhaupt van? Lang niet altijd vanwege de acteerprestaties, al is Woody Harrelson in zijn rol als Roy Munson geweldig, maar des te meer vanwege de slapstickachtige situaties en vooral ook dankzij de muziek. De eerste keer dat ik de film zag bestond er nog geen Soundhound of Shazam; na de laatste keer heb ik een aardig lijstje met muziek die ik nog eens beter moet beluisteren.

Want net zoals Roy Munson een talent is dat nooit echt doorbrak, geldt dat tot op zekere hoogte ook voor een groot deel van de artiesten op de soundtrack. Die staat vol prachtige nummers van The Beat, Super Deluxe en Thunderclap Newman. Muziek die bijna iedereen wel herkent en singles die prima verkochten, maar van artiesten die bij menig popquiz tot flinke hoofdbrekens leiden. Een rijtje waar Freedy Johnston moeiteloos tussen past.

Freedy Johnston

Johnston werd in 1961 geboren in Kinsley, Kansas als Fred Fatzer. De eerste lettergreep van zijn achternaam was altijd een makkelijke prooi voor slechte grappen, dus als artiest nam hij de meisjesnaam van zijn moeder aan. Die was ook verantwoordelijk voor zijn nieuwe voornaam; Freedy was een koosnaam die ze voor hem had toen hij jong was.

Zijn debuutalbum The Trouble Tree kwam in 1989 uit en was commercieel gezien geen succes. Om zijn tweede plaat te kunnen financieren moest hij zelfs het land verkopen dat hij van zijn opa had geërfd. Een stap die niet alleen een contract met een groot platenlabel opleverde, maar bovendien ook inspiratie bracht voor ‘Trying To Tell You I Don’t Know’, het openingsnummer van de plaat.

Zijn nieuwe deal bij Elektra Records bracht hem nieuwe kansen, zoals het werken met zijn gedroomde producer Butch Vig die toen net Nirvana’s Nevermind onder handen had genomen. Die was niet alleen belangrijk voor het geluid van de plaat, dat Johnstons combinatie van warme countryrock en powerpop van een welkom randje ranzigheid voorzag, maar ook voor het zelfvertrouwen van de artiest.

Freedy Johnston - This Perfect WorldJohnston wist het namelijk allemaal zo net nog niet met de nummers die hij had geschreven. Sterker nog, hij vond ‘Bad Reputation’ aanvankelijk maar niks. Als het aan hem had gelegen had het nummer de plaat zelfs nooit gehaald. Toen hij na een sessie alleen met Butch Vig en zijn manager achterbleef in de studio, probeerde die laatste het nog eens: “Kom op man, speel dat talk, talk, talk-nummer nog eens.” Butch Vig riep bij het horen ervan direct uit dat dat hét nummer was en stond erop om het gelijk op te nemen. En aangezien er op dat moment geen drummer voor handen was, is het ook Butch Vig die je op de uiteindelijke versie hoort drummen.

Freedy Johnston is sindsdien platen blijven maken en doet dat tot op de dag van vandaag nog steeds. Niet met het succes dat ‘Bad Reputation’ kende, maar nog altijd met dezelfde prachtig verhalende manier van zingen. Nummers met een kop en staart, die simpelweg altijd lijken te kloppen. Een uniek talent, dat op de een of andere manier toch nooit bijzonder genoeg was voor een écht grote doorbraak.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

-->