nummer van 04/01/2015 door Erin Veenink

‘Emmylou’ van First Aid Kit

Ode aan de oudgedienden

Gastblogger Erin Veenink is freelance journalist met een grote liefde voor jonge en oude muziek. Wanneer jong oud ontmoet is dat natuurlijk extra mooi, daarom vandaag een blog over het relatief jonge folkduo First Aid Kit, dat de liefde verklaart aan een oeroud countryduo.

First Aid Kit – Emmylou

De zusjes Johanna en Klara Söderberg uit Stockholm gaan als folkduo al een tijdje mee. Zeven jaar geleden werd First Aid Kit, want zo noemt het duo zichzelf, door de internationale muziekpers al opgepikt nadat ze een cover van Tiger Mountain Peasant Song van Fleet Foxes op Youtube hadden geplaatst. De cover werd een regelrechte hit. Fleet Foxes zelf viel de briljante vertolking ook op, want nog in datzelfde jaar werden de muzikale zusjes door de band uitgenodigd om op het Crossing Border Festival in Den Haag een riedeltje mee te spelen.

Fleet Foxes – Tiger Mountain Peasant Song (Cover)

In Nederland is First Aid Kit, ondanks dat ze met enige regelmaat op 3FM worden gedraaid en dit jaar onder andere in de Melkweg een uitverkocht optreden hebben verzorgd, nog relatief onbekend bij het grote publiek. Ook ik kende ze tot voor kort niet. Pas toen ik ze voorbij zag komen op Facebook, vielen ze mij op. Ik was direct verkocht. De drie albums die tot nu toe zijn uitgebracht lagen vrij snel daarna op mijn deurmat. The Lion’s Roar (2012), het tweede album van First Aid Kit, is mijn favoriet. Het is net als het eerste album gevuld met folky gitaarliedjes. ‘Emmylou’ is wat mij betreft het beste nummer van die plaat: als ik er in de trein naar luister zet ik ‘Emmylou’ als eerst op, die luister ik dan een keer of vier, en pas dan is de rest van het album aan de beurt. Het meest opvallende is nog wel dat de stemmen van beiden bijna niet te onderscheiden zijn, wat de samenzang heel speciaal maakt. De twee stemmen kleuren zo goed bij elkaar – en maken samen zo’n uniek geluid – dat ze direct herkenbaar zijn.

Intieme band

Emmylou Harris en Gram Parsons

Emmylou Harris en Gram Parsons

Het nummer ‘Emmylou’ werd geschreven als ode aan “de beste country rock-duo’s uit de geschiedenis” zo verklaarden de zusjes in een interview met de Britse tabloid The Sun. Ze refereerden daarbij onder meer aan de duo’s Gram ParsonsEmmylou Harris en Johnny CashJune Carter. ‘Emmylou’ gaat over de intieme band die je met iemand krijgt als je samen met hem of haar zingt – een herkenbaar fenomeen voor de Zweedse zusjes. Tegen The Sun: “Johnny en June waren natuurlijk getrouwd, en ook al hadden Emmylou en Gram nooit een officiële relatie, er waren wel geruchten. Volgens ons zegt ‘Emmylou’: ook al kunnen we niet samen zijn, we kunnen tenminste samen zingen.”

In de clip van het nummer is te zien dat Johanna en Klara door het Joshua Tree National Park in Californië lopen, de plek waar Gram Parsons na zijn overlijden door een overdosis morfine en alcohol in 1973 stiekem werd gecremeerd. Voor First Aid Kit geen ruig bestaan vol drank en drugs: zij houden het liever alleen bij het maken van muziek.  In 2015 staat er dan ook een kleine wereldtournee op het programma.

Tags: , , , , , , ,

-->