nummer van 27/12/2014 door

‘Son Of A Son Of A Sailor’ van Jimmy Buffet

Ook voor landrotten

Jimmy Buffet – Son of a Son of a Sailor

Moeder appte mij zojuist dat er waarschijnlijk sneeuw gaat vallen in Nederland. Het koude kerstvierende landje lijkt en is heel ver weg. Het is hier namelijk bijna 30 graden en de enige bomen die versierd worden zijn palmbomen. Met hier bedoel ik het zuidelijkste stukje Amerika, de Florida Keys. En ze doen echt wel hun best om de kerstsfeer erin te houden, maar geen enkele opblaaskerstman of levensgrote kerststal zorgt voor dat speciale gevoel tijdens de kerstdagen wanneer je in een tropisch klimaat vertoeft. En terwijl er in Nederland die ‘andere’  familie nog bezocht moest worden op tweede kerstdag, gingen hier de warenhuizen om 6 uur in de ochtend open zodat mensen massaal hun ongewenste kerstcadeaus konden ruilen.

En dan de muziek. Gillend gek word je van de Amerikaanse babyboomers die in hun kroegen, restaurants en winkels alleen maar Jimmy Buffet draaien. Je ontkomt er niet aan. Behalve die zeldzame keer dat The Eagles wordt gedraaid. Je zou er bijna van gaan houden. Bijna dan.

Gulf and Western

Jimmy Buffet begon zijn muzikale reis in Nashville waar hij indruk probeerde te maken met zijn folky country. Verder dan het spelen op de straathoeken kwam hij echter niet. Vriend en collegamuzikant Jerry Jeff Walker nam hem vervolgens mee naar Key West, het zuidelijkste eiland van de Amerikaanse ‘wadden’. Hij raakte onder de indruk van de hippie- en piratencultuur op de eilanden en besloot er zelf te gaan wonen. Hij nam de persoonlijkheid aan van een beach bum. Zijn teksten goot hij in een tropisch sausje en al snel had hij een grote, fanatieke schare fans (Parrotheads) die hem religieus volgden naar al zijn optredens. Zijn muziekstijl kreeg zelfs een eigen naam: Gulf and Western!

CMT Presents Jimmy Buffett & Friends: Live from the Gulf Coast - Show

Uitgemolken

Net als het nummer van de dag laten zijn grote hits zich makkelijk wegluisteren aan het strand met een piña coladaEn hij weet die hits goed uit te melken. ‘Margaritaville’ is tevens een succesvolle keten van kroegen in heel Amerika. Daarnaast is er een platenmaatschappij, tequilamerk, biermerk, schoenenmerk en sinds een jaar een casino die dezelfde naam dragen. Ook ontwikkelde hij een ‘Cheeseburger in Paradise’ restaurantconcept die door een grote restaurantketen is overgenomen. Inmiddels zit hij er warmpjes bij, aangezien dit alles hem ruim 100 miljoen dollar per jaar oplevert. Niet slecht voor een matige artiest die vroeger rond moest komen van een paar dollar per dag.

Hoewel mijn achternaam en mijn achtergrond (mijn beide grootvaders gingen op hun twaalfde van school om te gaan varen) anders doen vermoeden, heeft deze landrot niet zoveel met het reizen per boot. Zelfs het korte snorkeltripje van gisteren werkte op mijn maag. Toch lijkt dit nummer over mij te gaan en raakt het me. Sterk spul, hè, Fisherman’s Friend.

Tags: , , , , , ,

-->