nummer van 24/12/2014 door

‘It Was A Very Good Year’ door Frank Sinatra

Het was een goed jaar, op naar een volgende

Frank Sinatra – "It Was A Very Good Year"

When I was 17, it was a very good year

Nu het einde van het jaar nadert, wordt het voor velen tijd om terug te kijken naar de afgelopen twaalf maanden. De hoogtepunten, onvoltooide zaken, overwinningen, gemiste kansen… Waarom ook niet terugkijken naar de afgelopen jaren, als we toch bezig zijn, zoals Frank Sinatra in ‘It Was A Very Good Year’.[1] Zoals toen hij op zijn zeventiende met vriendinnetjes ontsnapte aan de stad om samen in grote grasvelden te liggen. Of de geparfumeerde haren van de vriendinnen die hij vier jaar later had, nog lang voordat zijn afspraakjes in limousines met chauffeurs plaatsvonden. Het waren goede jaren.

Toen ‘It Was A Very Good Year’ in 1965 uitkwam, had Sinatra al vele hoogtepunten en decepties achter de rug; van zijn opkomst als The Voice, zijn immense succes bij de meisjes tot tegenvallende cd- en filmverkopen. Hij was ook niet altijd de makkelijkste. Een ster als Perry Como kon met open armen ontvangen worden in de woonkamers van suburban homes, rond etenstijd met het bordje op schoot. Sinatra, met zijn arrogante air, was moeilijker om naar te kijken terwijl je je worteltjes en doperwtjes at. When he was 28 werd Sinatra zelfs de meest gehate man van Amerika genoemd, omdat hij dankzij medische redenen onder zijn dienstplicht uit was gekomen en in de ogen van de mannen aan het front zorgeloos thuis was gebleven en omringd door mooie vrouwen genoot van een bankrekening die alsmaar bleef groeien.

Sinatra’s populariteit was in het begin van de jaren zestig alweer meerdere keren gestegen en gedaald, totdat hij dankzij de albums A Man And His Music (1965) en September Of My Years (1965) als zanger weer hoge ogen scoorde; beide albums leverden hem een Grammy op, net als zijn zang in ‘It Was A Very Good Year’. ‘It Was A Very Good Year’ werd in 1961 geschreven door Ervin Drake en opgenomen door The Kingston Trio, de Amerikaanse folkgroep die eind jaren 50 een belangrijke rol speelde in de Amerikaanse folk revival. Vier jaar later arrangeerde componist George Jenkins de versie van ‘It Was A Very Good Year’ die Sinatra zou zingen: een weemoedige, bombastische en prachtige versie waarvoor ook Jenkins in 1966 een Grammy won voor Beste Orkestratie. Tot aan zijn laatste concerten zou Sinatra zeggen dat het nummer een van de grote Amerikaanse composities was.

In de video bovenaan dit stuk is te zien dat ‘It Was A Very Good Year’ Sinatra op het lijf is geschreven. Zijn diepe, mannelijke stem en nonchalante, arrogante houding vatten precies de juiste toon om de mooie verhalen van vroeger en de meisjes die daarbij hoorden groots te vertellen. Hij acteert er een beetje bij en geeft zijn stem daarmee precies de goede intonaties. De terugblik op vroeger had iets treurigs kunnen hebben, maar dankzij zijn sterke karakter behoudt hij al zijn waardigheid. Toen dit nummer in 1965 uitkwam was het inderdaad een heel goed jaar.

  1. [1]Arja schreef eerder al over Della Reese’ versie van ‘It Was A Very Good Year’.

Tags: , ,

-->