nummer van 23/12/2014 door

‘Wrapped In Blue’ van The Coral

O ja, die plaat hadden we ook nog liggen…

The Coral – 'Wrapped In Blue'

Toen ik het dit jaar verschenen album The Curse Of Love  hoorde vroeg ik me af waarom ik me nog nooit eerder in The Coral had verdiept. De meest plausibele verklaring vond ik in het feit dat de band eigenlijk al een paar jaar lang stilligt. The Curse Of Love is dan ook geen nieuw album, maar werd al tussen 2005 en 2007 opgenomen.

De stress van succes

De nummers op de plaat ontstonden vlak na de release van The Invisible Invasion uit 2005. Een succesvolle plaat, die geproduceerd was door Geoff Barrow en Adrian Utley van Portishead en binnenkwam op nummer 3 van de Britse album charts. Gitarist Bill Ryder-Jones vond de toenemende commerciële verantwoordelijkheden die met het groeien van de band gepaard gingen echter steeds zwaarder worden. Hij besloot de bijbehorende tour te laten voor wat het was en zou zich alleen nog maar in de studio met de band bezighouden.

Dat bleek in de praktijk minder goed te werken dan gehoopt. Terwijl er gewerkt werd aan de beoogde opvolger van The Invisible Invasion, namen de stress en spanning bij Ryder-Jones steeds meer toe. Het gevolg was dat tourgitarist David McDonnell ook in de studio de gitaarwerkzaamheden op zich moest nemen, met als eindresultaat een plaat waar beide gitaristen elk voor de helft aan mee hadden gewerkt.

The Coral

Een onvermijdelijk einde?

Binnen de band waren de meningen verdeeld over The Curse Of Love en kon er eigenlijk geen overtuigend besluit worden genomen. De plaat bleef zodoende op de plank liggen en na Ryder-Jones te hebben overgehaald met frisse moed weer bij de band te komen werd besloten om maar een compleet nieuw album op te nemen. Roots & Echoes kwam uit op 30 juli 2007, maar werd commercieel gezien de minst succesvolle plaat sinds hun titelloze debuut uit 2002.

In 2008 stopte Ryder-Jones alsnog definitief bij The Coral. Zijn stress over de band begon zich steevast te manifesteren in paniekaanvallen die hem voor elk optreden teisterden. Muzikaal gezien geen slechte beslissing, want zijn hervonden vrijheid leidde in 2011 tot het prachtige klassieke solo-album If. The Coral ging ondertussen verder en bracht in 2010 het album Butterfly House uit. Sindsdien werd er nog wel eens gesproken over een opvolger, maar die kwam er uiteindelijk nooit.

The-Coral-The-Curse-Of-Love-2014Op aandringen van Geoff Barrow

Totdat Geoff Barrow in augustus van dit jaar als dj inviel op BBC Radio 6. Via toetsenist Nick Power had hij de nummers gehoord die de band tussen 2005 en 2007 had opgenomen op een 8-sporen cassetterecorder. Verbluft door de kwaliteit had hij er sindsdien op gehamerd dat de band die muziek uit moest brengen en in de betreffende radio-uitzending mocht hij eindelijk vertellen dat dat ook daadwerkelijk zou gaan gebeuren.

Plannen voor optredens of een écht nieuwe plaat zijn er volgens de band nog niet, maar de fans zullen dit jaar meer dan gelukkig zijn met dit extraatje. The Curse Of Love staat vol prachtige nummers, die een meer gestript geluid laten horen dan de band in haar laatste jaren deed. De licht psychedelische folk is een fraaie terugblik op het begin van de carrière van de band uit Liverpool en is als nakomertje een perfecte binnenkomer voor iedereen die net als ik de band eigenlijk nog echt goed moet leren kennen.

Tags: , , , , , , , , ,

-->