nummer van 20/12/2014 door

‘Life After Serial’ van Fafu

Mashup: The Notorious B.I.G. en de theme song van podcast Serial

Afgelopen donderdag werd de laatste aflevering van Serial uitgezonden, de spinoff podcast van This American Life waarnaar miljoenen mensen de afgelopen maanden luisterden. In seizoen 1 draaide het allemaal om een dubieuze (waargebeurde) zaak uit 1999: de moord op de middelbaar scholiere Hae Min Lee waarvoor ex-vriendje Adnan Syed inmiddels alweer vijftien jaar vastzit. Ik schreef er precies een maand geleden over. Journaliste Sarah Koenig zat samen met haar team vijftien maanden op de zaak en concentreerde zich al snel op een, zo bleek, lastig te beantwoorden vraag: heeft Adnan Syed het wel of niet gedaan? Luister vooral zelf naar de twaalf afleveringen van gemiddeld veertig minuten die je het verhaal inzuigen en je doen afvragen waarom je voorheen niet vaker naar podcasts luisterde.

Herkenbaar geluid

In dat stuk van een maand geleden schreef ik ook een beetje over de soundtrack van Serial. Of eigenlijk over de theme song, geschreven door The Unicorns-frontman Nick Thorburn. Centraal daarin klinken de staccato gespeelde pianotoetsen – een herkenbare en spannende intro, waardoor je er elke week weer goed voor gaat zitten. Zo’n herkenbaar geluid, daar mikken componisten natuurlijk op als ze voor een serie schrijven. Ik veer altijd enorm op als ik de begintune hoor van Seinfeld, Curb Your EnthusiasmFriends of Sex and the City, zelfs als ik geen zin heb om een van die vier series kijken. Serial heeft er dus goed aan gedaan iemand als Nick Thorburn in te schakelen, die de catchy melodieën zo uit zijn mouw schudt.

Fafu

Soundtracks vallen meestal niet erg op, misschien omdat ze vaak instrumentaal zijn. Ik schreef ook al over Mark Ortons werk voor de ingetogen film Nebraska (2013), maar ik heb verder niemand in mijn omgeving over die (prachtige) nummers gehoord. Mark Orton, wie? Tegelijkertijd kunnen dit soort instrumentale tracks heel erg inspirerend zijn voor andere artiesten die ook nog eens fan zijn van de serie of film in kwestie. Zoals Fafu, die deze week een ode bracht aan Serial en het einde van seizoen 1. Hij maakte een mashup van ‘Somebody Got To Die’ van The Notorious B.I.G. en Nick Thorburns openingsnummer, ‘Bad Dream’. En die is goed. Een serie die bezeten is van een moord linken aan een artiest, Biggie, wiens werk én dood getekend werden door moord. Je moet er maar net opkomen. En dat ook nog eens lekker remixen.[1]

En dan blijken er ineens meer van dit soort mashups te zijn. Artiesten die een instrumentaal openingsnummer uit een bekende serie of film als uitgangspunt nemen en er hun eigen draai aan geven. Check dus ook vooral de geslaagde remixes hieronder:

‘Go’ van Moby

‘Go’ is de eerste single van Moby’s zelfgetitelde debuutalbum uit 1990. Er zit een sample in van ‘Laura Palmer’s Theme’ uit de serie Twin Peaks, die op dat moment ook werd uitgezonden op televisie. ‘Go’ stond eigenlijk op de b-kant van zijn eerste single ‘Mobility’, weet Moby zich nog te herinneren. “After that came out, I watched the first episode of Twin Peaks and was inspired by the theme, so went back and did a remix of ‘Go’ with the strings on top”, aldus Moby. Dat het nummer zo populair zou worden, had hij niet verwacht: “When it was released, my dream was for it to sell 4000 copies. It did a couple of million, including compilations.”[2]

https://youtube.com/devicesupport

‘We Got Robbed’ van Syd R Duke

Syd R Duke maakt het wel heel bont. Hij gebruikt John Boutté’‘Treme Song’ (van de serie Treme) als basis en mixt daar nog eens Louis Armstrong, A Tribe Called Quest en Forensic overheen. Een gezellige, funky boel.

We Got Robbed (Tremé theme, Louis Armstrong, Forensic, Tribe Called Quest etc remix) || Syd R Duke

‘Mad Men Theme Song With A Twist’ door Allison Williams & Band

Het idee om RJD2′s themanummer ‘A Beautiful Mine’ voor Mad Men te mixen met ‘Nature Boy’ van Nat King Cole en die te laten zingen door actrice Allison Williams was een gouden vondst; Allison, dochter van nieuwspresentator Brian Williams (NBC) en vers afgestudeerd aan de universiteit van Yale, kreeg dankzij deze video de rol van Marnie aangeboden in Lena Dunhams serie Girls.

Mad Men Theme Song … With a Twist

In dezelfde categorie, maar dan anders: Haims liedje ‘The Wire’ over beelden van de serie The Wire gezet, waardoor de politieserie ineens op een soort Saved By The Bell lijkt. Of omgekeerd: een muzieksamensteller van The Sopranos die een mashup liet maken van twee popliedjes voor de eerste aflevering van seizoen 3. Ik kan er nog wel meer noemen, maar zo goed als Biggie en Serial wordt het gewoon niet.

  1. [1]Bron.
  2. [2]Bron.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

-->