nummer van 19/12/2014 door

‘Just Let Go’ van Sturgill Simpson

Plaat van het jaar

Sturgill Simpson-"Just Let Go" (Metamodern Sounds In Country Music)

We zitten inmiddels ver in december en links en rechts duikelt men over elkaar heen met jaarlijstjes. En ik geef het toe: ik houd van jaarlijstjes. Vooral van die van mijzelf. Bij het horen van de eerste tonen van Sturgill Simpsons Metamodern Sounds In Country Music wist ik eigenlijk al vroeg in het jaar dat er geen betere plaat meer zou verschijnen. En hoewel het een fantastisch muzikaal jaar is geweest, kreeg ik uiteindelijk toch gelijk. Net als in 2013, toen met High Top Mountain, was deze Kentucky gentleman ook dit jaar de grote verrassing en de absolute nummer 1.

Aandacht

Het kan zijn dat je hem gemist hebt. Naast een enkel optreden in Paradiso is er verder in Nederland niet veel gebeurd rond hem. Daniel Romano was zijn collega waar alle aandacht in Nederland naartoe ging. In het buitenland zaten ze in ieder geval niet te slapen. Jools Holland,  Conan O’ Brien en David Latterman nodigden Simpson allemaal uit voor hun televisieshows. De Grammynominatie is inmiddels binnen en hij zal ook in vele andere jaarlijsten verschijnen. Nu lijkt het erop dat de aandacht wellicht wat overdreven is maar het album is echt anders dan het gros van de countryplaten die verschijnen en zijn verschenen.

sturgill-simpson610px

Zweven

Vorig jaar gaf Sturgill Simpson al aan dat niet zijn hele carrière wilde zingen over liefde, hartzeer, bedrog en andere standaardonderwerpen uit het country genre. ‘Just Let Go’ is daar een mooi bewijs van. Deze en andere nummers zijn ontstaan door een combinatie van het gebruik van hallucinerende middelen en het lezen van spirituele, kosmologische lectuur. Met name uit het boeddhisme haalde hij veel inspiratie.

In het nummer van de dag maakt Simpson korte metten met zijn ego om zodoende in een staat van bewustzijn te komen waarin wezens verkeren die tussen dood en wedergeboorte rondzwerven. Tevens refereert de zanger met zijn “49 divine day vacation” aan de 49 dagen en nachten dat Boeddha mediteerde nadat hij verlicht was. Uiteindelijk is zijn conclusie dat alles één is. Kom daar maar eens om in een honky tonk.

De lijst der lijsten

Naast deze moderne klassieker is er nog veel meer moois verschenen. Daarom hieronder mijn volledige lijst:
1. Sturgill Simpson – Metamodern Sounds in Country Music
2. The Dwarves – Invented Rock ’n Roll
3. Old Crow Medicine Show – Remedy
4. Swingin’ Utters – Fistful of Hollow
5. JP Harris & the Tough Choices – Home Is Where The Hurt Is
6. Against Me! – Transgender Dysphoria Blues
7. Run The Jewels – Run The Jewels 2
8. Stay Clean Jolene – s/t
9. Trampled By Turtles – Wild Animals
10. The Holy Mess – Comfort in the Discord

Tags: , , , , , ,

-->