nummer van 18/12/2014 door

‘Babe’ van Styx

Ik vind het nog steeds niks

Styx – Babe 1980

De Billboard Hot 100 is de belangrijkste hitparade in de Verenigde Staten. Al sinds 1958 verschijnt er elke week een overzicht van de populairste plaatjes. Daarmee is de Hot 100 ook de oudste nog bestaande hitlijst van de wereld. Wat het betekent om op nummer 1 te staan, moge duidelijk zijn: nog meer sales, nog meer radio play en nog meer bekendheid. Toch, als ik naar de huidige lijst kijk, zegt die me maar weinig. Op 1 staat Taylor Swift (nog nooit naar geluisterd), op 2 Hozier (zelfs nog nooit van gehoord) en op 3 ene Meghan Trainor (inderdaad, wie?).

Mocht ik nog eens een kind krijgen, dan zal ik alles wat er op die dag speelde, vastleggen: het weer, het belangrijkste nieuws, wat voor regering we hadden, wat we eten, waar we wonen, wie de verloskundige is, noem maar op. En natuurlijk de muziek van die dag. Van mijn eigen geboorte weet ik ook veel van dit soort dingen, dankzij mijn ouders en omdat ik ze later nagevraagd en opgezocht heb. Maar wat betreft muziek had ik geen idee eigenlijk, tot ik deze week eens ging zoeken.

StyxBabeMierzoet

In de week van 15 tot 22 december in 1979 stond Styx op 1 in de Hot 100 met ‘Babe’. Een overbekend en mierzoet liefdesliedje van deze radiovriendelijke rockband uit Chicago. Het was ook de enige nummer 1-hit in de VS ooit voor Styx. Desondanks wist de band een grote naam te maken voor zichzelf.

Aardig om te vertellen is dat ‘Babe’ niet bedoeld was voor de band. Gitarist Dennis DeYoung nam het op als verjaardagscadeau voor zijn vrouw. Maar iedereen in de band vond het mooi en overtuigde DeYoung het nummer op het album te zetten dat ze aan het maken waren (Cornerstone, 1979). Dat deed DeYoung. Sterker nog, het was de demo die hij voor zijn vrouw maakte samen met twee Styx-leden, die de plaat haalde. De enige overdub is de gitaarsolo in het midden van het liedje.

Eerste keer

De allereerste keer dat ik geld uitgaf aan muziek, was toen ik een jaar of 9, maximaal 10 was. Ik had op de een of andere manier 35 gulden bij elkaar gesprokkeld en met mijn moeder toog ik naar de muziekwinkel in mijn dorp. Ik mocht iets kopen, muziek, en het was mijn eerste keer. Voor veel mensen is dat al een verhaal op zich, net zoals die andere ‘eerste keer’. Voor mij ging het eigenlijk als in een snelle door adrenaline gevoerde roes voorbij. Keuzes te over, maar wat is het slimste, krijg ik er spijt van, in een keer goed of worden het kleine stapjes?

Effe googelen en ik vind gewoon de cd-versie van mijn cassette. Wat een hits!

Effe googelen helpt ook. Wat een hits!

Het werd een cassettebandje met als titel Rock Album Volume 1. Jammer genoeg heb ik het bandje niet meer, maar na even googelen vond ik het compilatie-album op internet. Wat een hits: ‘You Give Love A Bad Name’, ‘Twilight Zone’, ‘Balls To The Wall’, ‘I Want You To Want Me’, ‘I Was Made For Lovin’ You’, ‘Go Your Own Way’, ‘Don’t Look Back’, ‘Black Betty’.

Laatste keer

Ook op het bandje stond ‘Babe’. Ik vond het een verschrikkelijk nummer. Misschien wel het minste nummer van de tape (het is een wedstrijd met ‘Hold The Line’). Maar het was een grote hit op de dag dat ik werd geboren, kwam ik deze week dus achter. Daarom draai ik hem nu nog maar eens. Kijken wat ik er van vind.

Tags: , , , , , , , , ,

-->