nummer van 28/12/2014 door Cedric van der Ploeg

‘Special Secret Song Inside’ van Red Hot Chili Peppers

Want Party On Your Pussy mocht niet van EMI

Onze gastblogger van vandaag, Cedric van der Ploeg, is al muziekfreak sinds zijn achtste. Allemaal dankzij zijn vader, die de hele kamer vol cd’s heeft staan. Niet zo gek ook dat Cedric nu bij de Plato in Leiden werkt. Ook schrijft hij over muziek voor ThePostOnline en heeft hij voor het magazine LiveXS geschreven.  

Red Hot Chili Peppers – Special Secret Song Inside

Met gigantische hoeveelheden heroïne, coke en alcohol door de aderen maakten de Red Hot Chili Peppers naar mijn mening de beste muziek die ze ooit gemaakt hebben. Ik doel op de periode tussen 1987 en 1992. De fase vóór By The Way, Californication en ‘Snow’. Een explosieve energie, vuig geluid en puberale vertoningen maakten de Peppers uit die tijd uniek en briljant. Nooit meer kon een band, inclusief de Red Hot Chili Peppers zelf, zulke verpletterende shows geven, die het publiek afgeranseld maar extatisch achterlieten. Funkrock was het sleutelwoord. ‘Buckle Down’ verscheen op het debuutalbum The Red Hot Chili Peppers:

Red Hot Chili Peppers: Buckle Down (the Ritz)

De jonge muzikanten Anthony Kiedis, Flea, Jack Irons en Hilel Slovak leerden elkaar kennen op Fairfax Highschool in Los Angeles. Geïnspireerd door metal, jazz, funk en post-punk vormden de vier rond 1983 een onserieuze feestband, die al snel uitgroeide tot publieksfavoriet op vage, uit de hand gelopen feestjes. Wat op het eerste gezicht een pretentieloze schoolband leek, groeide uit tot een veelbelovende formatie. Er werd een eerste album gemaakt, dat tot weinig succes leidde. Gitarist Hilel Slovak en drummer Jack Irons speelden niet mee, omdat ze te druk waren met serieuzere muzikale projecten. Toch vielen de Red Hots op bij funklegende George Clinton, die het aandurfde het tweede album met de druggy, aan iedereen schijthebbende Red Hot Chili Peppers te produceren. Hieronder ‘Yertle The Turtle’ en ‘Freaky Styley’ live in 1991, beide verschenen op het tweede album van de Red Hots Freaky Styley (1985) en geproduceerd door George Clinton:

Red Hot Chili Peppers – Yertle The Turtle/Freaky Styley Medley Live 1991

Na een matige ontvangst moest er wat veranderen om de weg naar succes vrij te maken. Anthony Kiedis en Flea trommelden hun oorspronkelijke bandmaten Irons en Slovak op om voor het eerst met de originele formatie een derde album de wereld in te slingeren. Ze hadden geen idee wat voor briljante plaat ze zouden produceren.

Ze gebruikten ook nooit zoveel drugs als tijdens de opnames van dit album, dat The Uplift Mofo Party Plan zou gaan heten. Het mag een wonder heten dat er zoiets hoogstaands is uitgerold. Of het is juist de reden dat het zo hoogstaand is. Het album kolkt, barst van de funk, maar kent ook meer heavy metal-invloeden dan de Peppers ooit hebben laten horen.

‘Party On Your Pussy’ vangt de sfeer van het album, en vooral van de live shows die het opleverde, perfect. Het is funky as hell en de stevige drums en baslijnen zorgen voor de power. Kiedis zingt zoals gewoonlijk over zijn seksuele fantasieën/escapades, iets waar label EMI minder blij mee was. De titel was te aanstootgevend en mocht niet worden uitgebracht mits hij werd aangepast. De Peppers besloten het nummer om te dopen tot ‘Special Secret Song Inside’. Iets wat, als je er even goed over nadenkt, nog veel ranziger klinkt.

‘Special Secret Song Inside’ staat symbool voor de puberale rauwheid die de Red Hot Chili Peppers in zich hadden. Wat de Chili Peppers op het podium lieten zien was een instinctieve, denderende set, met agressief gebeuk, teksten waar de seks van afdruipt en brutale interactie met het publiek.

Deze genialiteit vereiste logischerwijs een roekeloze leefstijl van de meeste leden van de band. Anthony Kiedis en Hilel Slovak lieten zich hierin het meeste meeslepen en het was niet meer dan logisch dat de dood op de loer lag. Voor Hilel Slovak, die met zijn energie en passie voor de band een zeer grote rol had in de successen van de band op dat moment, werd deze leefstijl te veel. Een overdosis heroïne kostte de slechts 26-jarige gitarist het leven. Een wake up call voor de overgebleven leden. Drummer Jack Irons verliet de band (hij zou later onder andere drummer van Pearl Jam en Neil Young worden). De vervangers van de gitarist en drummer – John Frusciante en Chad Smith – duwden de Peppers naar nog grotere muzikale successen, maar ook daarover zullen nooit blogs genoeg worden geschreven.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

-->