nummer van 11/12/2014 door

‘Two Weeks’ van FKA twigs

Verontrustend maar ook sensueel

FKA twigs – Two Weeks

Wat een nummer en wat een clip. In eerste instantie denk je: Heb je weer zo’n r&b-liedje. Maar al snel valt op dat het allemaal wat gekker in elkaar zit dan het doorsnee zwoele hitje. Het nummer is gelardeerd met atypische kraakjes, de zang is soms wat moeilijk en staccato, en op het eind zit het op het eerste gehoor nogal zijige nummer helemaal vol geluidjes waardoor het eerder verontrustend maar ook wel sensueel klinkt.

En dan de clip. De dikke vier minuten die het nummer duurt, zoomt de camera langzaam uit om pas op het einde het volledige tafereel te onthullen. De eerste keer dat ik keek, bleef ik voor de volle 4:14 minuten geboeid kijken. Alles in de clip maakte dat ik eigenlijk pas iets anders ging doen toen het nummer voorbij was. Ook wel omdat de zangeres bloedmooi is, eerlijk is eerlijk.

FKA twigs

Die zangeres heeft FKA twigs. Martijn tipte haar al eens in dit stuk. De Londense wordt over een maand 27 jaar oud en heet in het echte leven Tahliah Debrett Barnett. Zij is naar eigen zegge begonnen als iemand die Siouxie of Adam Ant na-aapte. Daar hoor ik in dit nummer zo een, twee, drie niet veel van terug. Met wat fantasie kun je zeggen dat de beklemmende sfeer doet denken aan Siouxie. Maar dat is te makkelijk. Er zijn wel meer artiesten en componisten die een beklemmende sfeer neerzetten, zonder dat het iets te maken heeft met FKA twigs. Catchy pop met gefluisterde zang, een beetje zoals Tricky, staat er op haar Wikipedia-pagina. Dat klopt eigenlijk wel.

FKA twigs in Philadelphia, november 2014. Foto: Molly Dauphin (bit.ly/1vFPN85)

FKA twigs in Philadelphia, november 2014. Foto: Molly Dauphin (bit.ly/1vFPN85)

Haar artiestennaam kreeg ze omdat ze altijd haar knokkels zo hard knakte. Wellicht klonk het als een bosje twijgen (twigs) dat je door midden breekt. Geen idee eigenlijk. FKA betekent niks minder dan formerly known as. Dat voegde ze toe toen een andere artiest die zichzelf Twigs noemde (waarom in hemelsnaam?) klaagde dat ze dezelfde naam hadden.

In dit geval trekt FKA twigs aan het langste houtje, want van die andere heb ik nog nooit gehoord.

‘Two Weeks’ staat op haar debuutplaat LP1 die deze zomer uitkwam. Haar eerste tour zit er net op. De wereld ligt dus nog helemaal open voor Thalia. Ik ben benieuwd of ze op een volgende plaat de stijl uit dit nummer (en plaat) weet te vermengen met haar oude voorliefde voor punk, Siouxie en industriële geluiden. Maar voorlopig heb ik nog wel genoeg aan alleen dit nummer.

Tags: , , , , , , , , , , ,

-->