nummer van 10/12/2014 door

‘Keep On Keeping On’ van Curtis Mayfield

Een boodschap van pure hoop

https://youtube.com/devicesupport

“Keep on keeping on.” Vorige week nog hoorde ik iemand deze zin zeggen, bij wijze van succeswens. Hou vol met volhouden. Bemoedigend is het zeker, maar het is ook een zin die iets zegt over de situatie waarin volgehouden moet worden; het is niet de meest hoopvolle situatie en geloven in een goede ontknoping is blijkbaar niet voor de hand liggend. Toch doen. Ga door met doorgaan. Curtis Mayfields ‘Keep On Keeping On’ geeft je net dat zetje om de moed erin te houden.

‘Keep On Keeping On’ kwam in 1971 uit op Roots, het tweede solo-album van Curtis Mayfield. Mayfield was toen al jaren, al vanaf zijn kinderjaren eigenlijk, bezig met muziek. Zijn moeder had hem al op jonge leeftijd aangespoord zich te verdiepen in gospel en dat zal ongetwijfeld een van de redenen zijn geweest dat de 14-jarige Curtis al mee wilde zingen in verschillende groepen. Op zijn vijftiende voegde Mayfield zich bij The Roosters (later The Impressions), een doo-wop, gospel en soulgroep waarin twee van zijn schoolvrienden zaten. Hij bleef tot 1970 bij de groep, totdat hij solo verder ging. Oude opnames van The Impressions zijn geweldig om te horen; Mayfields karakteristieke stem is niet te missen.

The Impressions – Gypsy Woman (1961)

Nog tijdens zijn jaren bij The Impressions begon Mayfield afstand te nemen van Motown-groepen als The Four Tops en The Temptations waar The Impressions vaak mee werd vergeleken. Het was duidelijk dat hij een politieke boodschap wilde uitdragen met zijn muziek, één die de civil rights movement bijstond. In 1967 werd ‘We’re A Winner’ van The Impressions al een hymne voor de beweging. Solo ging Mayfield op deze koers verder en Mayfields muziek zou al snel synoniem komen te staan voor de black pride en black power-bewegingen. Artiesten als James Brown (‘I’m Black And I’m Proud’), Sly Stone (‘Everyday People’) en Sam Cooke (‘A Change’s Gonna Come’) stonden al aan Mayfields zijde, maar hij leek het met titels als ‘Move On Up’, ‘Keep On Pushing’ en ‘Keep On Keeping On’ vooral belangrijk te vinden een pure vorm van hoop in te blazen in diegenen die het hardst moesten vechten. Mayfield, de zanger met één van de zachtste stemmen, was niet stil te krijgen.

Everybody gather round and listen to my song, I’ve only got one
We who are young, should now take a stand
Don’t run from the burdens of woman and men
Continue to give, continue to live for what you know is right

Hoopvoller dan ‘Keep On Keeping On’ wordt het haast niet. Het is een liedje gericht aan de jonge generatie, een liefdevol verzoek om sterk te zijn en te blijven vechten voor gerechtigheid. De belletjes, het subtiele gitaargetokkel en de harp geven het liedje het perfecte sentiment; het is een vuist in de lucht en een aai over je bol. Mayfield gelooft in je en gelooft in de toekomst omdat hij toch nog “a lot of love among us” ziet die velen niet meer zagen. Op het ritme van de drums loop je als het ware vooruit, naar een betere plek. Je moet Curtis wel geloven: hou vol met volhouden.

Tags: , , , , , , , ,

-->