King Gizzard & The Lizard Wizard – Cellophane [3D CLIP]

Een paar weken terug was ik op Le Guess Who, waar ik in een eerdere blogpost al reikhalzend naar uitkeek. Het was een overweldigend weekend waarin verwachte favorieten de show stalen (Bonnie ‘Prince’ Billy), sommigen flink teleurstelden (Dr. John) en onbekende artiesten aangenaam verrasten. In die laatste categorie was King Gizzard & The Lizard Wizard zonder twijfel de grote winnaar voor mij, een zevenkoppige Australische garageband met volop ruimte voor monsterlijke gitaarriffs, zinderende jams en een dwarsfluit.

King Gizzard And The Lizzard Wizzard - I'm In Your Mind FuzzGimmick of gift?

Hoewel het genre doorgaans gebaat is bij de compacte energie van drie of hooguit vier bandleden, lijkt een zevenkoppig ensemble nogal een recept voor gegarandeerde chaos. En hoewel die tijdens de show ook zeker wel ontstaat, houdt zanger/gitarist/dwarsfluittist Stu Mackenzie de touwtjes stevig in handen. Die dwarsfluit die nu al twee keer genoemd is, is trouwens meer een gimmick dan een écht waardevolle toevoeging en hetzelfde geldt voor de twee drummers die de band telt.

Maar zie de band een minuut op het podium staan en je vergeeft het ze onmiddellijk. Het plezier in het spelen en de tomeloze energie die vanaf de bühne met vloedgolven de zaal in dendert is nu eenmaal onweerstaanbaar. Dat de band niet zomaar iets doet blijkt ook wel uit de manier waarop hun laatste plaat I’m In Your Mind Fuzz opent. Die bestaat namelijk uit vier in elkaar overlopende nummers, waarvan ‘Cellophane’ het derde deel vormt.

Het is een trip in de hoogste versnelling, waarvan de spastische riffs van de drie gitaristen het hoofdbestanddeel vormen, al mogen de af en toe hysterische uitbarstingen van Mackenzie ook niet onderschat worden. Die hoge versnelling heeft trouwens niet alleen betrekking op de muziek, maar ook op het tempo waarmee de band platen uitbrengt: I’m In Your Mind Fuzz is de vijfde langspeler sinds de oprichting van King Gizzard & The Lizard Wizard in 2011.

King Gizzard And The Lizzard Wizzard

Serieus plezier

Met die kwantiteit gaat er onvermijdelijk ook wel iets van de kwaliteit verloren, zo gebiedt de eerlijkheid te zeggen. Zou de band een betere plaat hebben uitgebracht als ze hun releasetempo met de helft hadden teruggeschroefd? Misschien wel, maar als er iets van de muzikanten uitstraalt is het wel dat ze zichzelf niet al te serieus nemen en vooral lol willen hebben.

Als dat neerkomt op elk jaar een plaat uitbrengen en je zelf het schompes toeren moeten ze dat vooral blijven doen. Je hoort het overduidelijk terug in de muziek; een serieuzere plaat van King Gizzard zou ongetwijfeld ook een veel saaiere plaat zijn.

Tags: , , , , , , ,

-->